Gradinita cu Program Prelungit nr.10 Zalau, director – inst. Dana Marian, este angrenata in parteneriatul national ‘Traditii si obiceiuri din Tara Silvaniei si zona Banatului”, alaturi de Gradinita cu Program Prelungit nr.4, Scoala cu clasele I-VIII nr.2 si Scoala cu clasele I-VIII nr.5, toate din orasul Lugoj, judetul Timis. Parteneriatul este la cel de-al doilea an de derulare. In perioada 24-25 aprilie, a avut loc prima intalnire din acest an, gazda fiind gradinita salajeana. Actiunea a avut ca obiective atat cunoasterea traditiilor si obiceiurilor din judet, cat si a trecutului istoric al localitatilor de peste Meses: Buciumi, Treznea si Ciumarna.
Primul popas a fost facut la Scoala Gimnaziala din Buciumi, unde, cu amabilitatea domnului director Nicolae {ap, am vizitat Centrul de informare al scolii, dar si muzeul amenajat in interiorul acestei unitati. Profesorul de istorie Nicolae Stirb ne-a dat explicatii despre exponatele adunate cu mare grija de catre elevi. Apoi am ajuns la Castrul roman, unde domnul profesor ne-a povestit, pe scurt, despre importanta lui in aceasta zona, dupa anul 114.
Urmatoarea localitate vizitata a fost Treznea, sat martir al neamului romanesc. Ne-au impresionat Monumentul (foto) ridicat in cinstea eroilor martiri masacrati de trupele horthyste la 9 septembrie 1940 si mormantul fost comun al celor unde se odihnesc cei 86 de romani, ucisi pentru singura vina de a fi romani.
La Ciumarna, am fost intampinati cu paine si sare de creatoarea de arta populara Gratiana Pop, care ne-a prezentat muzeul pe care l-a amenajat din dorinta de a pastra vie frumusetea portului si a traditiilor populare salajene. Impreuna cu grupul vocal pe care il conduce, a interpretat cantece populare din Salaj. La biserica de lemn din localitate, monument ce face parte din patrimoniul cultural national, grupul vocal a cantat pricesne.
Activitatea a continuat, in 25 aprilie, cu o excursie la Gradina Botanica “Vasile Fati” din Jibou, unde oaspetii nostri din Lugoj au fost placut impresionati de varietatea si multitudinea de plante din aceasta oaza de frumusete a judetului. Ultima parte a evenimentului a fost dedicata vizitarii orasului Zalau.
Din actiunile de pana acum ale acestui parteneriat, am concluzionat ca suntem datori sa pastram si sa transmitem generatiilor de copii pe care le educam istoria locala, obiceiurile si traditiile populare. Programul de actiuni pentru anul scolar 2008-2009 al acestui parteneriat se va incheia printr-o vizita la Lugoj, care va avea loc la sfarsitul lunii mai.