ianuarie 28, 2023

Numirea politica a directorilor – cu contract pe patru ani

Directorii se schimba odata cu guvernul
O ordonanta de guvern aprobata miercuri, 22 aprilie, isi propune sa urgenteze schimbarea din functii a directorilor si directorilor adjuncti din institutiile deconcentrate. Potrivit noii ordonante, institutiile din teritoriu vor fi conduse de catre directori coordonatori si directori coordonatori adjuncti, care vor incheia contracte de management pe patru ani, respectiv pana la schimbarea puterii politice la nvel central.
Altfel spus, functiile de conducere se politizeaza si, de-acum inainte, din patru in patru ani, serviciile deconcentrate ar urma sa fie conduse de oameni ai partidului sau partidelor aflate la guvernare.
Unii pleaca, altii raman
In baza unui altgoritm stabilit intre PD-L si PSD Salaj, celor doua partide le-au revenit cate 15 institutii deconcentrate in care vor numi, in functii de conducere, oameni politici. Listele celor doua partide sunt finalizate, dar inca nu s-au facut publice. In conferintele de presa, insa, s-au dezvaluit cateva nume. Astfel, in institutiile revenite PD-L, este de asteptat sa ramana in functii inspectorul scolar general Ioan Abrudan, seful Garzii Financiare – Petru Pop, Costel Ardelean – directorul Agentiei Judetene pentru Tineret si, probabil, directorul Autoritatii Rutiere Romane. La concursul pentru functia de director al Casei de Asigurari de Sanatate se stie ca va participa fostul prefect al judetului, Andrei Todea.
In schimb, vor fi schimbati din functii directorii de la Directia Sanitara Veterinara, Inspectoratul Judetean in Constructii, Directia Judeteana pentru Sport, Directia de Munca si Protectie Sociala, Agentia de Somaj, Inspectia Sociala, Directia pentru Agricultura, Oficiul de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, APIA si Agentia Domeniului Statului. Cu mentiunea ca Inspectia Sociala si Agentia Domeniului Statului s-ar putea desfiinta.
Dintre cele 15 institutii revenite PSD, trei ar putea ramane cu actualii directori: Filonas Chis la Casa Judeteana de Pensii, Laurentiu Butiri la Directia Finantelor Publice si Razvan Guset la Registrul Auto Roman. Schimbari sunt posibile in celelalte 12 institutii: Directia pentru Cultura, Directia de Sanatate Publica, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, Inspectoratul Teritorial de Munca, Biroul Vamal Zalau, Oficiul de Cadastru, Romsilva Salaj, Oficiul de Ameliorare si Reproductie in Zootehnia, Oficiul de Consultanta Agricola, Agentia de Protectie a Mediului, Garda de Mediu si Directia Apele Romane.
Vineri se asteptau… demiterile
Dupa ordonanta de miercuri, 22 aprilie, vineri se asteptau comunicarile privind demiterile sefilor institutiilor deconcentrate. Purtatorul de cuvant al unuia dintre cele doua partide din coalitie ne-a declarat ca “doar luni, 27 aprilie (astazi), vom sti sigur cum se procedeaza si din acel moment, putem face publice si numele propuse pentru functiile de conducere”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut