Dragi cititori, postul Crăciunului începe astăzi, 15 noiembrie, și se încheie la data de 24 decembrie.

Conform tradiției bisericii, postul Crăciunului, cel care pregătește sufletele pentru Sărbătoarea Nașterii Domnului, este un post al bucuriei, spre deosebire de postul Paștelui, care este mai aspru. Pe toată durata lui sunt multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.

Acest moment de așteptare și de pregătire amintește de postul îndelungat al patriarhilor și al drepților Vechiului Testament, în așteptarea venirii lui Mesia.

Este un timp ”vulnerabil” și ”fragil” pentru Creator, moment fatidic, în care El se pregătește, ca-n fiecare an, de-a lungul veacurilor, să reînnoiască și să reînvie în memoria noastră, nașterea Sa. Dumnezeu se lasă îmbrăcat în efemeritatea celor pământești și dorește să pătrundă, în maniera cea mai blajină, simplă și smerită, în viața și-n trăirile noastre cotidiene.

Înainte de a propune să începem postul, să ne întrebăm: pentru ce postim? De ce 40 de zile? Care este scopul? Dacă este un post strict fizic, exterior, am pierdut esența. Suntem superficiali și frivoli.

După ce a postit 40 de zile, Moise a stat în compania lui Dumnezeu pe muntele Sinai și a primit tablele legii. După ce a postit 40 de zile, Ilie l-a întâlnit pe Dumnezeu în peștera de pe muntele Horeb. După ce a postit 40 de zile în deșert, Iisus a înfruntat cu succes seducțiile lumii.

Dragilor, ar trebui să postim pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a ne descoperi dependențele și patimile. Ar trebui să postim pentru a ne desprinde de lumea materială, pentru a spori hrana lăuntrică și pentru a învăța stăpânirea de sine.

Dar, mai ales, ar trebui să postim pentru a ne pregăti pentru o întâlnire directă cu Dumnezeu. Fiecare abținere a noastră este o mică rănire, o moarte personală, dar, dacă toate acestea nu sunt făcute cu scopul sincer de a ne apropia de Iisus Hristos, cel care este supereroul scenei emblematice, atunci totul este efervescent.

Vă invit să aprofundăm împreună rosturile acestei străvechi discipline spirituale!

Post binecuvântat! Pace și bine!