Lichidatorul judiciar, obligat să elibereze adeverințele de vechime angajaților

Dacă un angajator se află în insolvență, faliment sau lichidare, administratorul sau lichidatorul judiciar este obligat să elibereze adeverințe de vechime pentru salariați, să înceteze contracte individuale de muncă și să transmită încetarea în Revisal, conform prevederilor Legii nr.138/2021, care completează Codul muncii.

Concret, administratorul sau lichidatorul judiciar preia de la angajatorii care se află fie în insolvență, fie în faliment, fie în lichidare obligația de a elibera salariaților, la cerere, adeverințe de vechime, adică documente care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate. De asemenea, administratorul sau lichidatorul judiciar trebuie să înceteze şi să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor încetarea contractelor individuale de muncă.

„În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia (…), să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă”, prevede actul normativ.

Potrivit ITM Sălaj, termenul de eliberare a acestor adeverințe de vechime este de cel mult 15 zile de la data solicitării formulate de către un angajat sau un fost angajat.

About Author

2 Replies to “Lichidatorul judiciar, obligat să elibereze adeverințele de vechime angajaților”

  1. Foarte bine,sute de fosti salariati ai IAS Salaj au fost pusi pe drumuri fara sa obtina adeverinte ca au lucrat ca angajati la fermele IAS AGROMIXT, arhiva a fost vanduta o data cu sediul de pe str. Crasnei, in contract s-a stipulat pastrarea arhivei si eliberarea de adeverinte celor ce solicita, doar ca lichidatorul judiciar le-a intors spatele si fosti salariti au ramas fara perioade de munca lipsa din dosarul de pensie,. Am incercat sa-i ajut ca liderul lor de sindicat, nu am reusit decat sa-i indrum spre lichidatorul care a luat bani frumosi , cota parte din fiecare activ vandut. Documentele din arhiva depusa de noi la Arhivele Statului a eliberat adev. doar pentru perioadele cand avea documente. In anul 2001 inainte de a ne disponibiliza am selectat toate dosarele cu statele de plata , numerotat si aranjat pe lini si ani pentru a fi usor eliberarea de adeverinte doat ca nu se gandejte lichidatorul cat conteaza pentru un muncitor de la o ferma o suma mica la pensie !Sper ca acest act normativ sa le fie de ajutor , ce ziceti domnule Nicorici ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *