Procurorul general al Romaniei Laura Codruţa Kovesi a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor prin care solicită ca plenul acestui for legislativ să se pronunţe asupra sesizării Parchetului privind inceperea urmăririi penale in cazul deputatului Adrian Năstase.

Viceliderul PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, a precizat, pentru MEDIAFAX că in sesiunea trecută, Biroul Permanent al Camerei a returnat Parchetului un dosar de incepere a urmăririi penale a deputatului Adrian Năstase, pe motiv că acesta nu era conform cu procedurile Regulamentului Camerei Deputaţilor.

„In situaţia asta, Procurorul General inaintează inscrisuri din dosarele respective (referate intocmite de procurorii DNA), pentru a se finaliza procedura de ridicare a imunităţii parlamentare şi a fi trimis in judecată Adrian Nastase”, a explicat Nicolăescu.

Potrivit viceliderului grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, prin aceste documente retrimise se consideră respectate procedurile parlamentare pentru a se relua procesul de ridicare a imunităţii şi trimitere in judecată a lui Năstase.

In scrisoarea sa, Procurorul General precizează că a trimis copii ale inscrisurilor din dosarele 68/2008 şi 227/2006 pentru ca plenul Camerei Deputaţilor să se pronunţe asupra sesizării Parchetului cu privire la formularea cererii de incepere a urmăririi penale a deputatului Adrian Năstase”, a precizat Nicolăescu.

Scrisoarea procurorului general al Romaniei se afla pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, şedinţă care nu a mai avut loc, fiind aminată pentru săptămana viitoare.

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, pe 10 decembrie 2008, la propunerea comisiei juridice, să fie retrimise la Parchet cele două dosare ale deputatului PSD Adrian Năstase, pentru care procurorul general ceruse aprobarea Camerei pentru inceperea urmăririi penale.

El a explicat că membrii comisiei juridice au considerat ca probele trimise de Parchet in cazul celor două dosare ale lui Năstase au fost anulate de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Zgonea a precizat că raportul comisiei juridice nu va mai fi supus votului plenului Camerei deputaţilor deoarece membrii comisiei au apreciat că nu sunt elemente pentru a se solicita plenului formularea cererii de urmărire penală a lui Adrian Năstase.

Raportul comisiei juridice referitor la cererea Parchetului pentru inceperea urmăririi penale pentru deputatul PSD Adrian Năstase sub aspectul săvarşirii infracţiunii de dare de mită precizează că Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, prin sentinţa penală nr. 650/2007, arată că se impune restituirea cauzei către procuror pentru refacerea urmăririi penale cu respectarea normelor de procedură cuprinse in legea 115/1999.

Comisia juridică consideră, in raport, că dacă instanţa a dispus refacerea in totalitate a urmăririi penale, inseamnă că organul de urmărire penală este obligat să se conformeze acestei măsuri şi să refacă toate actele de urmărire penală.

„Comisia juridică nu are niciun temei şi nu poate propune Camerei Deputaţilor să formuleze o cerere de incepere a urmăririi penale impotriva domunului Adrian năstase pe baza unui probatoriu administrat de către Parchet in condiţii de nelegalitate şi a cărui refacere a fost dispusă de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin două hotărari definitive”, se menţionează in raportul comisiei juridice.

Raportul comisiei juridice este semnat de vicepreşedintele comisiei Florin Iordache şi secretar George Băieşu (PSD) şi precizează că la şedinţă au fost prezenţi 20 de deputaţi şi săau inregistrat, la vot, două voturi impotriva raportului şi două abţineri.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, la inceputul lunii decembrie 2008, să recomande plenului să nu fie incepută urmărirea penală in cazul lui Adrian Năstase.