februarie 9, 2023

Gazprom a reluat livrarile de gaz catre Europa

Ucraina primeste din nou, marti dimineata, gaz rusesc destinat Europei, a anuntat un oficial din cadrul companiei ruse Gazprom.

“La 04.00 ora Moscovei (03.00 ora Romaniei), am dat ordin (de incepere a pregatirilor pentru reluarea livrarilor – n.red.), tranzitul va incepe la ora locala 10.00 (09.00 ora Romaniei)”, declarase anterior Serghei Kuprianov, citat de RIA Novosti.

Premierul ucrainean, Iulia Timosenko, afirmase anterior ca Gazprom a reluat livrarile de gaze catre Europa tranzitand teritoriul ucrainean marti, la ora 01.00 GMT (03.00 ora Romaniei).

“La 04.00 ora Moscovei (03.00 ora Romaniei) Gazprom a dat drumul gazelor catre Europa”, a declarat aceasta adaugand ca a vizitat un punct de control de la sediul companiei ruse si indreptandu-se catre Kiev, unde a discutat cu oficialii responsabili despre conditiile reluarii tranzitului.

Timosenko a asistat luni, la Moscova, la semnarea acordurilor intre companiile energetice rusa si ucraineana, Gazprom si Naftogaz, care pun capat diferendului intre Moscova si Kiev.

In timpul semnarii, ea declarase ca se asteapta la reluarea livrarilor de gaze rusesti catre Europa “in urmatoarele ore”.

“Gazprom a primit ordin de incepere a livrarii gazelor in toate directiile” si “este pregatita sa raspunda cererii zilnice a consumatorilor europeni”, a confirmat Putin in timpul ceremoniei de semnare a contractelor. El a adaugat ca spera ca tranzitul gazelor rusesti catre Europa va fi reluat in curand.

De fapt, Putin a declarat ca documentele semnate, privind aprovizionarea cu gaze a Ucraineni si tranzitul hidrocarburilor pe teritoriul acesteia catre Europa, sunt valabile pe o perioada de zece ani.

El a apreciat totodata ca prezenta observatorilor mobilizati saptamana trecuta la insistenta Rusiei nu mai este necesara.

In opinia sa, Rusia si Ucraina au convenit asupra “unei formule a (preturilor) pietei europene pentru comercializarea gazelor incepand de la 1 ianuarie 2009”.

Detaliile contractelor nu se cunosc, dar Timosenko a dezvaluit ca pretul mediu al gazelor rusesti pentru Ucraina in 2009 va urca la 230 de dolari pe mia de metri cubi.

“Estimam (…) ca vom ajunge la nivelul de 230 de dolari pe an”, a precizat aceasta, adaugand ca de altfel tariful in 2010 va ramane cu “10 la suta mai mic fata de cel aplicat statelor europene”.

Ucraina a obtinut din partea Rusiei, la un pret de 167 de dolari pe mia de metri cubi, 11 miliarde de metri cubi de gaz tehnic necesar mentinerii presiunii in conducte, care a constituit unul dintre diferendurile intre Kiev si Moscova.

Presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, adversar politic al lui Timosenko, nu a reactionat marti dimineata fata de anuntul privind acordul, dar unul dintre subordonatii sai a criticat dur aceasta intelegere. “Acordam Rusiei reduceri de peste 60 la suta pentru tranzit (…) si vom ajunge sa subventionam Gazprom”, a declarat reprezentantul presedintiei pentru securitatea energetica, Bogdan Sokolovski, citat de Interfax.

Cu un pret anual intre 235 si 240 de dolari, factura risca sa treaca de 300 de dolari pentru consumatorii finali ucrainei, a remarcat acesta, estimand ca urmeaza “o etapa dificila pentru economia ucraineana”.

Prudenta in urma numeroaselor tatonari din ultimele zile, Comisia Europeana a cerut luni sa stie ora exacta a reluarii livrarilor catre Europa. “Observatorii nostri vor urmari cand va fi reluat efectiv tranzitul gazelor”, potrivit unui comunicat.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut