Potrivit presei din județul Cluj, cel mai mare castel baroc din Transilvania a fost cumpărat de o firmă cu un singur angajat. SRL-ul, înregistrat în ianuarie 2020, oferă consultanţă în domeniul afacerilor, veniturile sale fiind de 108.349 lei în 2020. Firma clujeană Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca, patronată și administrată de Fechete Radu Mihai, a plătit 800 000 de euro către Artmark Historical Estate SRL., compania de licitații din capitală care a derulat afacerea, scrie Gazeta de Cluj, citând portalul maszol.ro.

La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zrt, care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar.

Aceeași societate a mai cumpărat, anii trecuți, două clădiri monument istoric în județul Satu Mare.

Manevi Zrt. a cumpărat, în anul 2017, în mod indirect, Hotelul Dacia. Concret, a fost cumpărată S.C. Dacia S.A., firma care deținea hotelul.

Sursa foto presasm.ro

În decembrie 2019, aceeași firmă a cumpărat o clădire monument istoric din Carei, fostul sediul al Primăriei.

Sursa foto Buletin de Carei

Potrivit unor surse citate de presa din județul vecin, ambele clădiri vor fi transformate în hoteluri.

O anchetă a jurnaliștilor de la presasm.ro din 2020 arata că statul maghiar vrea să înființeze Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt), care se va ocupa de protejarea clădirilor istorice cu valoare artistică și simbolică pentru istoria Ungariei.

“Pentru a pune în practică acest proiect, există la bază două entități de stat, printre care Manevi Zrt., care a cumpărat Hotelul Dacia din Satu Mare (2017) și fosta clădire în care funcționa Primăria Carei (2019). Cealaltă companie este Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., care este capabilă să genereze și asigure deja fonduri pentru acest demers. Până acum, timp de zeci de ani, sarcina aceasta îi revenea exclusiv Fundației László Teleki, care se subordona în mod direct Cabinetului Primului Ministru al Ungariei. Este interesant faptul că firma care deține Hotelul Dacia din Satu Mare, Manevi Zrt. a fost transferată în 2018 sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, din subordinea Agenției Activelor Statului. Și mai interesant este faptul că Manevi Zrt. a ajuns în atenția publicului numai în momentul achiziționării S.C. Dacia S.A., devenind astfel proprietarul indirect al Hotelului Dacia. Și direct al clădirii din centrul vechi al municipiului Carei”, scria, în 2020, presasm.ro.

Moștenitorii Ansamblului Weseselenyi de la Jibou nu aveau bani să-l renoveze

Castelul Wesselenyi, situat în curtea Grădinii Botanice de la Jibou, o construcție în stil baroc şi clasicist, are două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp. A fost construit între anii 1779-1796. Cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul cu 50 de camere.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), cu domiciliul la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. Din grădina de 10 hectare, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de Grădina Botanică.
Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, doar că moştenitorul a fost nevoit să scoată ulterior castelul la vânzare pentru că nu își putea permite să îl renoveze și să îl întrețină.

Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castelul de la Jibou. Prețul a fost diminuat apoi la 900 de mii de euro, aceasta fiind suma de pornire afișată pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL., de unde a fost achiziționat de curând de firma clujeană pentru 800 de mii de euro.