Autoritățile europene au ajuns la un acord asupra Certificatului Digital COVID-19

Parlamentul European și Consiliul European au ajuns, joi, 20 mai, la un acord asupra Certificatului Digital European COVID-19, a anunțat europarlamentarul sălăjean Dacian Cioloș, liderul Renew Europe.

Aceste certificate vor fi eliberate pe baza unui cadru comun, recunoscut reciproc de toate statele membre UE, care va include adeverințele de vaccinare, de testare sau de anticorpi naturali, a explicat europarlamentarul.

În urma negocierilor, s-a stabilit ridicarea treptată a restricțiilor de carantinare și izolare pentru călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene după implementarea certificatului de la 1 iulie. Certificatul va fi disponibil în format digital și pe hârtie și va putea fi obținut atât de către cei care au fost vaccinați, cât și de către cei care au fie un test COVID negativ, fie dovada recuperării în urma infectării cu virusul. Aceasta din urmă va fi adăugată imediat ce anticorpii vor putea fi dovediți pe baza unui test general recunoscut și accesibil. Statele membre ale UE nu vor putea impune restricții pentru cei care vor deține certificatul decât în mod excepțional și doar pe baza datelor Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. De asemenea, vor notifica eventuale restricții cu cel puțin 48 de ore în avans, spune Dacian Cioloș.

Potrivi aceleiași surse, Comisia Europeană va pune la dispoziție 100 de milioane de euro pentru achiziția de teste COVID pentru ca acestea să fie accesibile tuturor celor innteresați.

După această etapă a negocierilor, urmează ca Regulamentul privind certificatul să ajungă la vot în plenul Parlamentului European în sesiunea din 7-10 iunie.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.