Se schimba legea. Elevii vor obtine decontarea navetei si fara abonament

Decizia nr. 657/2019 referitoare la admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a sintagmei "pe baza de abonament", cuprinsa in art. 84 alin. (3) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 882, vineri, 1 noiembrie 2019.
Astfel, Legea Educatiei va fi modificata de catre parlamentari, in sensul acordarii decontarii de transport elevilor navetisti, fara sa mai fie necesara detinerea unui abonament, de catre acestia.
In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate se sustine, in esenta, ca sintagma "pe baza de abonament", cuprinsa in textul de lege criticat, creeaza o diferenta de tratament juridic intre elevii care pot prezenta abonament si elevii care, din diferite motive obiective (lipsa de transport comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare (de exemplu, factura fiscala), in sensul ca beneficiul decontarii este acordat numai primei categorii de elevi.
In realitate, ambele categorii de elevi sunt transportati si prezinta documente doveditoare, astfel incât efortul financiar depus este acelasi. In aceste conditii, desi ambele categorii de elevi sunt transportati in conditii de efort financiar similar, tratamentul juridic in privinta decontarii este diferit. Diferentierea operata in functie de documentul prezentat (abonament sau factura), in conditiile in care acesti elevi sunt transportati contra cost, nu este un criteriu obiectiv care sa justifice tratamentul juridic diferentiat aplicat. Se arata astfel ca este cunoscut faptul ca sunt si localitati izolate, localitati in care nu se circula, nu exista mijloc de transport in comun care sa furnizeze abonamente, iar "suma care se achita pentru decontarea transportului pentru elevi pe baza de abonament este oricum o suma fixa, in functie de numarul de kilometri."
In aceste conditii, limitarea dovezii transportului efectuat de elevi doar la "abonament", ca proba, nu este justa si deci nu este constitutionala, potrivit deciziei CCR.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *