decembrie 1, 2022

Se cauta martori la groaznicul accident de la Jibou in care patru tinere si-au pierdut viata anul trecut

Aparatorii familiilor studentelor care au murit in teribilul accident de la Jibou, din mai 2018, cauta martori la accident.
Reamintim ca in data de 17 mai 2018, pe centura ocolitoare a orasului Jibou, judetul Salaj, a avut loc un accident rutier, accident in care si-au pierdut viata patru studente de la UTCN, autoturismul in care se aflau fiind lovite de tren. Acum, avocatii vor sa discute cu martorii care ar putea spune daca semnalele acustice si luminoase de la nivelul caii ferate din Jibou functionau corespunzator.
"Tragedia in care au decedat cele patru tinere a socat o tara intreaga si a lasat in doliu familiile indurerate, care nici pana in ziua de astazi nu si-au gasit linistea. Desi la momentul producerii accidentului au existat in mediul virtual zeci de persoane care au acuzat functionarea necorespunzatoare a semnalelor acustice si luminoase de la nivelul caii ferate din Jibou, pana in ziua de astazi nu s-a gasit niciun martor care sa fi putut oferi informatii relevante asupra acestor afirmatii", afirma avocatul Madalina Dascal, potrivit monitorulcj.ro.
"Mai mult decat atat, aceleasi acuze cu privire la functionarea necorespunzatoare a semnalelor de la aceeasi cale ferata continua sa apara in mediul public chiar si acum, dupa mai bine de un an de la accidentul din Jibou. Intrucat familiile victimelor implicate in tragicul accident doresc cu disperare aflarea adevarului, facem apel la toate persoanele care ar putea oferi informatii relevante asupra acestui subiect, care sa ajute familiile victimelor implicate sa afle daca in ziua respectiva, 17 mai 2018, semnalele acustice si luminoase de la nivelul caii ferate din Jibou, judetul Salaj, functionau corespunzator", este apelul familiilor.
Dupa tragicul accident, pe numele Sandei Ungur, tanara absolventa a Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, a inceput o cercetare penala pentru ucidere din culpa. Sanda nu si-a amintit nimic din cele intamplate in momentul producerii accidentului, fiind in stare de soc dupa ce a aflat despre decesul celor patru fete, Sara, Madalina, Maria si Claudia. Ele se intorceau de la Cluj-Napoca, acolo unde participasera tocmai la festivitatea de absolvire…

rn

Soferita Sanda Ungur a incheiat acord de recunoastere cu procurorii pentru o pedeapsa de trei ani cu suspendare

rn

Avocata Madalina Dascal, care reprezinta trei familii parti civile din dosar, sustine ca pedeapsa era prea mica si ca trebuie cercetata si posibila vinovatie a celor de la CFR, caci instalatia de semnalizare de la nivel cu calea ferata nu ar fi functionat corespunzator.
Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat pe 1 octombrie 2019, desfiintand sentinta Judecatoriei Jibou, prin care era confirmat acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat intre Sanda Ungur si Parchetul Judecatoriei Jibou.
Avocata Madalina Dascal din Baroul Cluj a declarat pentru Clujust ca a solicitat Curtii trimiterea dosarului inapoi la parchet pentru completarea urmaririi penale. "Din cauza incheierii acordului de recunoastere a vinovatiei, nu a mai fost cercetata posibila vinovatie a celor de la CFR. In ziua respectiva s-au efectuat lucrari la instalatia de semnalizare de la nivel cu calea ferata. Inculpata si-a schimbat declaratia pe parcursul urmaririi penale cu privire la instalatie.", a spus avocata, care considera pedeapsa stabilita prin acord prea mica.
Au ramas semne de intrebare in urma accidentului. In presa din Salaj s-a vorbit despre un apel la 112, in care era sesizata nefunctionalitatea instalatiei de semnalizare, mai exact faptul ca semaforul era alb pentru masini si a trecut trenul. Politia a monitorizat zona, dar nu a constatat neregularitati. Organele de urmarire penala au cerut Serviciului de Telecomunicatii Speciale sa comunice identitatea persoanelor care au sunat la 112 in perioada aprilie/mai 2018 pentru a sesiza functionarea anormala a instalatiei de semaforizare, insa in raspuns se arata ca nu au fost identificate astfel de apeluri in baza de date a Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 Salaj.
Inculpata Sanda Ungur a recunoscut faptele si a incheiat cu procurorii un acord de recunoastere a vinovatiei.
In luna mai 2019, tanara Sanda Ungur a fost condamnata, pentru ucidere din culpa, la trei ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare pe patru ani. De asemenea, tanara a fost obligata sa frecventeze un program de reintegrare sociala, derulat de catre serviciul de probatiune sau organizat in colaborare cu institutii din comunitate, si sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 120 de zile, fie la primaria localitatii de domiciliu, fie la parohia cultului religios careia ii apartine inculpata.
In motivare, Judecatoria Jibou a stabilit ca urmarirea penala este completa si corect efectuata, cauza decesului celor patru victime fiind neatentia inculpatei datorata oboselii. Potrivit motivarii, inculpata parcursese in ziua respectiva peste 320 de kilomentri, iar "dupa aproximativ 13 ore de cand a fost treaza si dupa o zi foarte agitata, fiind obosita, cu o experienta limitata in sofat la 22 de ani, inculpata nu a mai fost/putut fi suficient de atenta incat sa nu produca aceasta tragedie".
Instanta Judecatoriei Jibou a decis ca aceasta pedeapsa este cea adecvata, apreciind ca "fata de gravitatea urmarilor, cuantului pedepsei este evident mic", insa "nu se poate aplica o pedeapsa mai mare inculpatei fara ca aceasta sa nu execute efectiv pedeapsa inchisorii". "Periculozitatea inculpatei, pentru care ar fi necesara incarcerarea in scopul constientizarii de catre aceasta ca nu are un comportament adecvat in societate, este redusa, chiar infima. Instanta nu considera ca inculpata s-ar reeduca in vreun fel in inchisoare, fiind constienta de gravitatea faptei sale", a precizat judecatorul din Jibou, adaugand ca tanara nu are antecedente penale, nu a avut un comportament inadecvat anterior comiterii faptei si ca din cauza oboselii, "nu a constientizat gravitatea faptei sale, probabil ca nu a constientizat ca traverseaza calea ferata si evident ca nu a dorit sa se intample accidentul".
"Intr-adevar, pedeapsa aplicata este mica in raport cu consecintele faptei, dar, raportat la persoana inculpatei, este suficienta. Instanta considera ca gravitatea faptei a fost constientizata imediat dupa accident, iar consecintele faptei vor fi simtite, probabil, pentru totdeauna", a concluzionat prima instanta.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *