Rezultate slabe la examenul de Definitivat

Dupa afisarea rezultatelor la proba scrisa a examenului de Definitivat si calculul mediei generale, tinand cont si de nota de la inspectia la clasa si nota de portofoliu, mai putin de jumatate dintre cadrele didactice care au sustinut concursul au reusit sa si promoveze.

94 de candidati au participat la concurs si doar 42 au reusit sa aiba medii mai mari sau egale cu 8.

De mentionat insa ca, in multe cazuri, media generala e ridicata considerabil de nota de la inspectia la clasa sau de cea pentru portofoliu. Sunt profesori care au obtinut, de exemplu, nota 4.95 la proba scrisa dar au nota 10 curat la inspectie si portofoliu.

Daca ne uitam strict la rezultatele de la proba scrisa, din cei 94 de candidati doar 19 au note egale sau mai mari cu 8.

Nota la proba scrisa are o pondere de 70 la suta în calculul mediei finale, care trebuie sa fie de cel putin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Cei nemultumiti de notele primite pot depune contestatii p`na m`ine, 30 iulie, la ora 12.00. Rezultatele finale se afișeaza în data de 4 august.

Cadrele didactice promovate dobandesc dreptul de practica în învatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen national. Prin dobandirea definitivarii în învatamant, cadrul didactic depașește stadiul de debutant și poate intra pe o ruta de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular în sistemul de învatamant preuniversitar și de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.

Initial, s-au inscris pentru acest examen 101 candidati dar numai 94 au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel putin un an, calificativul pentru anul școlar în curs „Bine” sau „Foarte bine” și media aritmetica a notelor obtinute la inspectia la clasa și la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8 (dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective).

2 Replies to “Rezultate slabe la examenul de Definitivat”

  1. Da, examenul nu este usor, dar trebuie sa se invete si candidatii sa aiba o baza solida. Pana in 1989 si dupa, cativa ani, cei mai buni elevi/studenti deveneau profesori, dar acum…?!! Urmeaza, dupa atatia ani, o curba ascendenta in aceasta cariera de dascal, adica vor fi din ce in ce mai multi doritori (studenti buni) care vor vrea sa devina profesori, lucru de dorit pentru o societate ce isi doreste un viitor. Un lucru nu trebuie uitat: din 1989 incoace, niciun partid n-a reusit sa obtina 6% din PIB din cat prevedea legea (doar 3%), bani atat de necesari invatamantului! Acum se trezeste “profesorul de matematica din Borsa-Maramures”, Pop Liviu Marian, sa huleasca WC-urile din curtea de la scoli si sa reclame tablete pentru elevii de la sate! El, cel care n-a facut decat o politica abjecta: sa-l scape pe Ponta Victor de plagiat. De ce nu s-a respectat legea invatamntului cu 6% din PIB niciodata? Unde a fost CCR sau avocatul poporului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *