Controale și amenzi la firmele de construcții sălăjene

In scopul diminuării muncii nedeclarate, dar și pentru verificarea condițiilor de securitate și sănătate în muncă a lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile, ITM Sălaj a verificat 23 agenți economici din domeniul construcțiilor.

La o firmă au fost identificate două persoane care munceau fără acte. Pe lânga munca nedeclarată, inspectorii de muncă au constatat și situații în care patronii nu plăteau salariul minim brut pe țară obligatoriu în acest domeniu de activitate sau nu țineau evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat. Ca urmare a contravențiilor constatate, au fost aplicate 4 amenzi în valoare totală de 47.000 lei. Lipsa de la locul de muncă a contractelor individuale de muncă și a pontajelor, nerespectarea termenelor de transmitere în Revisal a elementelor contractului individual de muncă sunt alte deficiențe constatate în cadrul controalelor.

Deși uneori angajatorii promit un salariu mai mare, în cazul în care muncitorul acceptă să lucreze fără acte, ITM Sălaj atrage atenția că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, cu consecin[e precum lipsa protecției sociale, lipsa drepturilor pe termen imediat și lung conferite de un contract de muncă, prejudicierea bugetului general consolidat al statului.

In domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați 13 de agenți economici aplicându-se o amendă în valoare de 8.000 lei pentru neinstruirea la angajare a lucrătorilor în domeniul SSM inclusiv cu privire la noile riscuri reprezentate de infecția cu coronavirus. Alte deficiențe constatate se referă la neefectuarea corespunzătoare sau la timp a controlul medical periodic ori la angajare, lipsa echipamentului de protecție pentru toți lucrătorii.

Pentru toate deficiențele constatate au fost dispuse măsuri de remediere cu termen fix sau permanent.

About Author

One Reply to “Controale și amenzi la firmele de construcții sălăjene”

  1. cei care munceau la negru au fost trimisi acasa. Contracte de munca sigur nu le-a facut nimeni. Inspectorii au plecat acasa impacati ca si-au facut treaba. Dar muncitorii, fara bruma aia de bani, maine merg la furat. Sigur, in felul asta, si Politia va avea de lucru, de parca nu ar fi avut pana acum. Dar nu era mai bine ca tu, stat roman, pt fiecare muncitor care intra in legalitate, sa ierti angajatorul de plata contributiilor pe 1 – 2 luni? Nu aveai nici hoti, nici pagubiti. Si aratati ca ITI PASA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *