Consilierii locali au aprobat, joi dimineața, depunerea pentru finanțare prin PNRR a proiectului privind extinderea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, implementarea acestuia în municipiul Zalău, precum și indicatorii tehnico-economici ai investiției. Proiectul care prevede extinderea rețelelor de apă și canalizare se va derula în parteneriat cu Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa și vizează 57 de străzi din oraș, beneficiari urmând a fi peste 2.000 de zălăuani.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a deschis în 21 decembrie 2022 apelul de proiecte prin PNRR pentru investiţii referitoare la extinderea sistemelor de apă şi canalizare în aglomerări mai mari de 2.000 de locuitori.
Valoarea maximă eligibilă a unui proiect poate fi de 15.000.000 euro fără TVA, echivalentul a 73.792.500 lei şi corespunde unui cost unitar de 146.250 euro/km (719.476,88 lei/km, fără TVA) pentru extinderea reţelelor de distribuţie a apei, respectiv unui cost unitar de 218.400 euro/km (1.074.418,80 lei/km fără TVA) pentru extinderea reţelelor de apă uzată.
Finanţarea acordată prin PNRR este 100% nerambursabilă pentru cheltuielile eligibile. Perioada de implementare a proiectului nu poate depăşi data de 30 iunie 2026. Municipalitatea va acoperi cheltuielile cu mentenanța timp de 5 ani.

Asociaţia Regională pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Someş-Tisa este cea care a iniţiat discuţii cu reprezentanţii administrației locale şi ai Companiei de Apă Şomeş SA – filiala Zalău în vederea analizării oportunităţii de depunere a unei cereri de finanţare, în cadrul acestui apel, în parteneriat. Necesitatea extinderii reţelei de apă şi canalizare menajeră este evidentă, ţinând cont şi de investiţiile ce se derulează deja în municipiu pe acelaşi tip de lucrări.

Concret, proiectul vizează extinderea reţelei de apă potabilă cu încă 32.443 metri, respectiv extinderea reţelei de canalizare menajeră cu încă 41.251 metri.
Numărul zălăuanilor deserviţi direct prin acest proiect ajunge la 2.216 persoane.

Rețelele de apă potabilă și canalizare menajeră vor fi extinse pe 57 de străzi din Zalău. Printre acestea se numără B-dul Mihai Viteazu, strada Cerbului, strada Cimitirului, Constantin Dobrogeanu Gherea, Corneliu Coposu, Dudului, Făgetului, Gheorghe Doja, Lazuri, Războieni, Cascadei, strada Morii, cartierul Nagy Mall, șoseaua de centură.

Potrivit calculelor efectuate de municipalitate, valoarea totală a investiției se ridică la 80.518.777 lei, cu TVA. Din această sumă, 80.500.927 lei reprezintă cheltuieil eligibile și vor fi suportate prin PNRR, iar 17.850 lei sunt cheltuieli neeligibile, care vor fi acoperite din bugetul local.

Lista completă a străzilor unde se vor extinde rețelele de apă și canalizare: