Sălăjenii mai pot cumpăra vechime în muncă până în septembrie

Persoanele care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare mai pot cumpăra vechime și în acest an, dar numai până la data de 1 septembrie 2023.

Cu 750 de lei lunar, sălăjenii pot cumpăra vechime în muncă pentru maxim ultimii 6 ani înainte de a deveni asigurați la sistemul public de asigurări sociale.

”Cei care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, informează reprezentanții Casei Județene de Pensii Sălaj.

Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare, cum este menționat în actul normativ.

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei – cât era în 2022, la 750 lei în 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *