Pepiniera de pomi din Lompirt este cea mai buna varianta pentru salajenii care vor sa sadeasca pomi fructiferi

O familie de ingineri agronomi din satul Lompirt, Vass Zsigmond si Erzsebet, distribuie puieti de pomi fructiferi in toata tara, din propria pepiniera pomicola, care se intinde pe o suprafata de 2,5 hectare de teren. Merii si prunii lor sunt cei mai solicitati pomi. Iar cine a cumparat pomi de la familia Vass revine si a doua oara, deoarece producatorul le asigura material saditor cu certificat fitosanitar, cu certificate de calitate si asistenta timp de cinci ani pentru taierile de coroana si administrarea de tratamente. 

rn

Puietii din Lompirt au ajuns sa fie plantati in toata tara, de la Bucuresti la Timisoara si Satu Mare, atat in livezi particulare, cat si in ferme pomicole. Cu multa stiinta si cu multa munca, dar si cu foarte mult drag de profesie, sotii Vass si-au dezvoltat afacerea dupa ce au accesat fonduri nerambursabile, din care au achizitionat utilaje pentru mecanizarea pepinierei.

rn

E important sa-ti iei pomul potrivit din locul potrivit

rn

Pepiniera inginerului Vass de la Lompirt pregateste pentru sadit specii de mar (Ionatan, Golden, Idared), par (Williams, Napoca, Conference, Qure), cires, (Germersdorf) prun (Stanley, Anna Spath, Cacansqa Lepotica).
Materialul saditor provine de la Centrul de Cercetari Pomicole de la Margineni, judetul Arges. Ramurile de altoi provin tot de acolo pentru unele specii, dar si de la Iasi.
Pentru ca judetul Salaj este axat pentru pomicultura, toate soiurile de pomi care provin din pepiniera Lompirt sunt pretabile, deoarece beneficiaza de aceleasi conditii de agromediu.
Multi salajeni inca se pacalesc si cumpara pomi adusi din Ungaria, eventual tentati de un pret mai mic, crescuti pe soluri nisipoase, in conditiile in care Salajul are foarte putine soluri nisipoase.
"Noi garantam ca acel mar e Golden sau Ionatan si acest lucru e apreciat de client, cu conditia sa respecte tehnica de plantare. Din 1 octombrie scoatem pe piata pomi de vanzare. Este foarte important ca pomul sa fie cumparat dintr-o zona cat mai apropiata de zona unde s-a produs, sa fie din acelasi climat de agromediu", ne explica inginerul Vass Zsigmond.

rn

Rodul bogat vine de la natura, daca pui si putina stiinta

rn

Specialistul recomanda ca plantarea de pomi sa se faca toamna si nu primavara si recomanda sa se ajute pomul cu ingrasamant de grajd si ingrasamant chimic Complex 151515. Administratorul pepinierei din Lompirt explica tehnica pentru o plantare eficienta.
"Toamna, solul se afaneaza bine pe radacina, chiar daca iarna nu intra in vegetatie. De asemenea, nu este indicat sa se puna pomi pe un teren nelucrat, plin de buruieni. Pentru un teren nefolosit este bine sa ierbicidam inainte, pentru a distruge vegetatia. Se ara cat mai adanc, se discuieste si apoi se planteaza. Daca este un teren in panta si nu se poate ara, este nevoie sa se faca o groapa de 1 metru pe 1 metru. Daca panza freatica este ridicata, nu este indicat sa se planteze pomi", spune Vass.
Oricum, subliniaza el, cei care achizitioneaza pomi din pepiniera din Lompirt sunt indrumati in detaliu cum sa procedeze pentru o reusita deplina.
Cei care doresc sa achizitioneze pomi din pepinieara Lompirt iI gasesc la fitofarmacia din Sarmasag, pe strada Primaverii, langa liceu, sau in Piata Agroalimentara din Zalau. Telefon de contact 0741.170.957, sau 0722.692.316.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *