Goana dupa desertaciuni

In fine, pot spune acum si romanii ca sunt de-a binelea intrati in Europa, si nu doar pe varful degetelor de la picioare, ci cu ambele talpi. S-au rasfatat cu toate placerile oferite la cele doua sarbatori, Craciunul si Anul Nou, in stil occidental. Au alergat in stanga si-n dreapta la cumparaturi in luna decembrie, au golit magazinele si supermaketurile, au facut cozi pana seara la casele de marcat. Si-au umplut mesele si frigiderele cu bunatati,pe care poate nu si le-au permis tot anul, si-au innoit garderoba, au schimbat perdele, covoare ori chiar mobila sau autoturismul.
Mai mult, au batut cale lunga sa ajunga in statiuni renumite de pe alte plaiuri, ori sa mearga la schi sau sanius, pentru ca acasa sa nu se plictiseasca sau pentru ca asa face lumea buna. Chiar daca mai apoi strang cureaua, pun la baie hartie de calitatea II-a , mananca paine cu untura, zeama de cartofi ori fasole. Scuzandu-se ca nu sunt cu buzunarele goale, ci doar precauti si ca astfel nu dau apa la moara…crizei financiare mondiale.
In sfarsit, au trecut si aceste zile de praznic. Lumea s-a reintors la activitatile cotidiene. Multi dintre noi, in goana dupa desertaciunile lumesti, am uitat sa traim si sa ne bucuram de vestea Nasterii Domnului, asa cum o faceam altadata. In ciuda oprelistilor si saraciei. De multe ori fara brad impodobit, fara bomboane de pom, uneori fara curent electric, si cu siguranta, fara specialitati pe masa. Se bucurau in liniste, se trezeau a doua zi dimineata pentru a ajunge la serviciu, unde sarbatorile erau praznuite in suflete, nu trambitate, pentru ca asa erau timpurile, dar erau traite in mai multa fericire. Astazi, am importat de la occidentali forfoteala de dinainte de Craciun, dar am pierdut trairea launtrica si credinta, si frumoasele traditii pe care le aveam. Dupa atata zarva, e liniste acum, de parca nimic n-ar fi fost.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *