A fost mare sărbătoare în Doh, comuna Măeriște. Prima ediție tematică, denumită “Danțul la șură”, a avut loc sâmbătă, 30 septembrie, evenimentul fiind organizat de Asociația “Fiii Satului Doh”, cu sprijinul autorităților locale și județene. Îmbrăcați în costume populare tradiționale, cei peste 100 de localnici și alte zeci de invitați, s-au prins în danț, au horit și s-au simțit bine până la lăsarea serii, pe ritmurile lăutărești autentice ale Trupei Varga Vasile de la Nușfalău.

Ca și la evenimentele anterioare dedicate localnicilor, gazdă a fost profesorul Ioan Leitan, de altfel și președintele Asociației “Fiii Satului Doh”.

,,Ne aflăm la prima ediție cu tematica <Danț la șură,> desfășurată în Doh, deși Asociația a organizat până acum 19 ediții de acest fel, dedicate fiilor satului, din 2004 încoace. Ideea unei astfel de acțiuni ne-a venit de la înaintașii noștri, iubitori de folclor și danț, grăitorii mai bătrâni povestind cu câtă plăcere se juca în câte-o șură nouă până bătuceau pământul. Un alt exemplu demn de urmat au fost și cele 30 de perechi de dansatori autentici ai satului nostru care, în anul 1965, au oferit valoare, frumsețe și o grație deosebită spectacolelor vremii. Danțul la șură nu este un obicei specific zonei noastre și tinde mai mult spre zona Bihorului și a Codrului, însă sătenii noștri gustă acest gen de tradiție și folclor. Condiții avem, șura restaurată este cea tradițională autentică și aparține Casei Tradiționale din Doh. Ansamblul a fost construit undeva prin anul 1920 și a fost proprietatea unei familii înstărite din zonă, familia Păcurar. În prezent, casa și șura se află în proprietatea Asociației <Fiii Satului> Doh, constituită în anul 2010. Ca și invitați îi avem pe domnul primar al comunei Măeriște, Vasile Lazăr, fără de care nu am fi putut organiza ceea ce vedeți aici, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, domnul Claudiu-Cristian Bîrsan, Administratorul Public al județului Sălaj, domnul Paul Maghiu, actorul Ioan Seleși, cetățean de onoare al comunei Măeriște, precum și alți prieteni de seamă ai satului Doh”, a ținut să precizeze profesorul Ioan Leitan.

Cei prezenți s-au delectat cu bunătățile pregătite de gospodinele harnice din zonă și au degustat băuturi alese, specifice locului. Invitații nu au ezitat să se prindă în joc, danț și voie bună.

“Comunitatea din satul Doh este alcătuită din oameni minunați, harnici și foarte uniți. Vin de fiecare dată cu drag în mijlocul lor, pentru că alături de ei mă simt acasă. Îi iubesc și sunt deosebit de onorat că mă aflu în serviciul lor la primărie. Sărbătoarea de azi se vrea a fi o reînnoire a valorilor strămoșești și sunt convins că, an de an, vom respecta această experiență plăcută, din dragoste de oameni și pentru oameni. Mulțumim Asociației Fiii Satului Doh pentru implicare, Consiliului Județean Sălaj pentru sprijinul financiar și colegilor din primărie, care au ajutat la organizarea acestui eveniment deosebit”, a afirmat edilul Vasile Lazăr.

Evenimentul cultural artistic s-a desfășurat printr-un proiect menit a stimula redescoperirea spiritului comunitar, valorile tradiționale și obiceiuri străvechi, finanțat de către Consiliul Județean Sălaj.

“Și anul acesta, Consiliul Județean Sălaj sprijină inițiativele locale și are mai mult de 100 de proiecte bazate pe programe sportive, culturale sau recreative, finanțate prin ONG-uri sau parohii. La nivelul comunităților mici, dar cu suflet mare, cum este și cazul comunității din Doh, contează sprijinul financiar, indiferent de sumă”, a declarat administratorul public al județului, Paul Maghiu, pentru Graiul Sălajului.

Actorul Ioan Seleși a condimentat atmosfera printr-un moment artistic denumit “Un copil supradotat care spune adevărul”, alături de partenera sa, actrița Monica Danciu Marian.

“Am un respect deosebit pentru satul Doh care, cred eu, va renaște puternic. Domnul primar este un suflet de om inegalabil și, împreună cu soția lui, sunt niște oameni formidabili, cu bunătate și respect cât pentru 7 sate. Cât despre Graiul Sălajului… este primul ziar care m-a publicat și susținut întotdeauna, o publicație de elită care mi-a fost alături de-a lungul carierei mele. Vă respect și vă iubesc! Eu am o vorbă, am scăpat din dictatură și am intrat în harababură. Îmi place harababura asta (danțul la șură) și sper să se mai repete pe viitor”, a punctat maestrul.

Oamenii locului au avut parte de tradiție și de frumos, așa cum era pe timpuri. “Danțul la șură” s-a încheiat pe muzica artiștilor autentici, care, de 4 generații, performează spectacole veritabile lăutărești. Organizatorii promit că nu se vor opri aici și că vor continua acest eveniment și în anii următori, pentru a păstra acea punte unică între generații pe care o realizează tradițiile autentice și folclorul.