Deținerea unui termometru cu mercur este infracțiune în România, dar ce faci dacă vrei să scapi de el legal? Peripețiile unui sucevean

Un bărbat din Suceava care avea în casă două termometre cu mercur a încercat să scape legal de ele, însă fără succes, potrivit monitorulsv.ro.

Suceveanul a luat legătura cu jurnaliștii de la Monitorul de Suceava.

„Prin anii 50, părinții mei au cumpărat un termometru de uz medical. Cu ceva ani în urmă, a fost scos din uz, deoarece partea din spate a termometrului era spartă. Exista riscul spargerii capilarei, cu consecința contaminării casei. Între timp, am mai avut un termometru rusesc, non medical, la o centrală termică, bun până să se spargă parțial. Am încercat, pe parcursul mai multor zile, să rezolv problema preluării gramelor de mercur otrăvitor. Am sunat în multiple locuri, dar fără succes. Problema s-a dovedit o nucă tare”, a spus suceveanul.

Insitutuțiile statului nu au avut soluții.

Bărbatul a căutat în Suceava o firmă care colectează deșeuri toxice. N-a găsit și a sunat la București, la Agenția Națională pentru Protecția Mediului, unde o funcționară i-a spus să caute un operator de salubritate, să contacteze ISU sau administrația locală.

Nici una dintre recomandări nu s-a dovedit viabilă. „Am telefonat din nou la Protecția Mediului, dar de data asta la agenția locală”, a relatat suceveanul. De aici i s-a sugerat să caute un operator de salubritate specializat. Însă tot fără niciun rezultat.

La ISU, „ofițerul de serviciu a spus că, dacă nu este o amenințare, ei nu au atribuții să intervină și că ei nu colectează materiale periculoase”; apoi la două farmacii, parte dintr-un lanț farmaceutic, din Iași și Suceava, de la care de asemenea răspunsul a fost negativ.

Juraliștii au încercat să identifice o instituție a statului care să le spună cum se poate scăpa legal de un termometru cu mercur. De la DSP, ISU și Prefectură nu au primit soluții. La farmacii, există din 2023 o nouă lege referitoare la primirea și depozitarea substanțelor periculoase din domeniul medical, dar nu are încă norme de aplicare.

Șeful Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, comisarul-șef Gabriel Gheorghe Panțiru, a declarat că, din anul 2014, „simpla deținere a unui termometru cu mercur este infracțiune”, conform art. 359 din Codul penal.

Persoanelor depistate că dețin sau transportă mercur li se deschide dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere și trafic de produse sau substanțe toxice. Pentru această infracțiune pedeapsa prevăzută este închisoare de la 2 la 7 ani.

Soluția a venit din mediul privat. Managerul unei firme de salubritate din Suceava a spus că în județul Suceava nici o firmă de salubritate nu este autorizată pentru deșeuri periculoase a indicat o firmă specializată din Bacău.

Reprezentanții companiei au transmis că termometrele pot fi preluate oricând de la deținător, indiferent din ce localitate, contracost: 190 de lei/bucata, plus TVA.

„Sunt bani pe care în momentul ăsta nu-i am. Am un copil pe care îl întrețin în facultate. Când voi fi mai potent financiar voi suna la firma din Bacău și voi rezolva problema”, a afirmat bărbatul.

Într-un final, la capătul a două zile cu nenumărate telefoane, cu ajutorul președintei Colegiului Farmaciștilor – filiala Suceava, Doinița Cocriș, s-a găsit o farmacie independentă, autorizată să preia deșeuri periculoase, care a acceptat să depoziteze în condiții de siguranță cele două termometre cu mercur, până când vor apărea normele de aplicare a legii referitoare la regimul deșeurilor, publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2023.

Sursa ziare.com

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *