Curse județene noi pentru localitațile arondate recent la Judecatoria Jibou

Printr-o Hotarâre de Guvern emisa la sfârșitul lunii septembrie, Judecatoria Jibou a scapat de desfințare, dar a primit mai mult de lucru. I-au fost arondate înca un oraș și șapte comune, pe lânga cele existente. Este vorba de orașul Cehu Silvaniei și de comunele Românași, Mirșid, Salațig, Almașu, Sânmihaiu Almașului, Fildu de Jos, Zimbor și Cuzaplac.
Odata cu aceasta schimbare și pentru a ajuta cetațenii sa ajunga mai ușor în orașul Jibou, Consiliul Județean Salaj a adaugat la transportul județean de persoane doua noi licențe de traseu.
Prima licența a fost atribuita pe ruta Cehu Silvaniei – Mirșid – Jibou, unde va fi o singura cursa, cu un microbuz de 16 locuri, care va circula de luni pâna vineri. Pornirea va fi la ora 7.00 din Cehu Silvaniei, iar întoarcerea va fi la ora 14.00.
Cealalta licența a fost atribuita pe traseul Jibou – Românași, unde un microbuz cu 16 locuri va efectua doua curse zilnice, de luni pâna vineri. Prima cursa va avea pornirea din Jibou spre Românași la ora 7.00, iar întoarcerea din Românași spre Jibou va fi la ora 7.40. A doua cursa va porni la ora 14.00 din Jibou spre Românași și se va întoarce la ora 14.30 din Românași în Jibou.
Judecatoria Jibou se afla pe lista celor 30 de judecatorii din țara – întocmita de Colegiul Superior al Magistraturii – care urmau a fi desființate pentru activitatea redusa. Prin modificarile de circumscripții, se considera ca activitatea va crește și ca nu se impune deocamdata deființarea Judecatoriei Jibou. stop_coloana
De-a lungul timpului, deputatul Iuliu Nosa și senatorul Gheorghe Pop au facut numeroase demersuri la Ministerul Justiției pentru a evita desființarea instanței. Senatorul Gheorghe Pop a facut o serie de interpelari catre minister, motivând distanța mare pe care cetațenii de pe Valea Someșului ar trebui sa o faca pâna la cea mai apropiata judecatorie, dar și faptul ca judecatoria Jibou își desfașoara activitate într-un sediu nou, care a costat milioane de euro.
Asta în timp ce Judecatoria din Zalau, careia urma sa-i fie arondate comunele ce aparțineau de Judecatoria Jibou, este supraaglomerata și nu are suficiente sali de judecata pentru a prelua activitatea Judecatoriei Jibou. În plus, senatorul Pop a organizat o serie de dezbateri între reprezentanții Judecatoriei din Jibou și reprezentanții Ministerului Justiției. Chiar ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a facut o vizita fulger la Zalau pentru a constata pe viu situația.
În cele din urma s-a gasit soluția pentru a salva de la închidere Judecatoria Jibou. În schimb, i-au fost arondate în plus șapte comune și un oraș. și astfel, Judecatoria Jibou a scapat de desființare. Lucru consfințit și de hotarârea Guvernului de la finele lunii septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *