ianuarie 31, 2023

O lucrare gandita și executata in bataie de joc face imposibila circulația pe drumul județean 108E

Dan Borbei din comuna Napradea este revoltat și a postat pe pagina de facebook a Consiliului Județean Salaj mai multe imagini de pe Drumul Județean 108E, care arata cât de prost au fost facute în aceasta vara lucrarile de reabilitare a drumului și cum echipele de drumari au lasat în urma lor un carosabil pe care se circula în condiții pe care numai normale nu le poți numi.

“Am zis ca pe pagina asta o sa postez numai lucruri bine facute, dar de data asta o sa ma abat de la politica paginii, fiindca vreau sa trag un semnal de alarma, sa auda cei implicați în afacerea de mai jos, fiind o bataie de joc la adresa comunitații și la adresa tuturor platitorilor de taxe și impozite. Mulțumesc doamnei Clara Damsa pentru poze! Acum vreo o luna de zile am vazut ca se pregatește o intervenție la drumul județean DJ 108E, care trece prin Someș Guruslau – Traniș – Napradea – Cheud și mai departe spre Chelința -Mireșu Mare, respectiv gramezi de criblura și utilaje folosite la drumuri. Drumul, înaintea acestui “tratament”, era într-o stare buna, zic eu, chiar daca a fost calcat pe nedrept toata vara de mașini de mare tonaj, care exploateaza balastru din Someș. Dar un tratament cu criblura și bitum poate ca era bine venit. “Tratamentul” l-au facut așa cum se vede în poze, cum ai turna beton fara ciment, numai balastru gol. Probabil se procedeaza și numai cu criblura, când temperaturile afara sunt peste un numar de grade, ca bitumul din asfaltul vechi sa se moaie și criblura sa intre în el, dar când au facut lucrarea nu era cazul de temperaturi ridicate. Am vazut ca a fost licitație publica pentru treaba asta estimata la valoarea de 405.605,00 RON, cu scopul “TRATAMENTE BITUMINOASE PE DRUMUL JUDETEAN DJ 108 E Km: 0+000-12+000″, dupa cum se poate vedea public. Eu i-aș ruga pe cei implicați în aceasta afacere sa se implice sa-și faca treaba pâna la capat, ori sa-și ia pietricelele sa se joace cu ele în alta parte, ori sa le fixeze și sa le lipeasca de drumul vechi. Amu pâna mai au vreme! Ca nu pot sa cred ca au licitat doar pietre, fara maglavaisul de lipit … Doamne ajuta!”. Acesta este of-ul omului, explicat simplu, pe înțelesul tuturor, despre o lucrare facuta cât de prost se poate, pe bani frumușei, aproape 100.000 de euro.

Consiliul Județean cunoaște problema

Raspunsul Consiliului Județean Salaj i-a dat un raspuns petiționarului. “Referitor la sesizarea dumneavoastra, va informam ca institutia noastra, Consiliul Județean Salaj, a semnalat deja executantului lucrarii, înca din data în data de 28 septembrie, deficientele aparute, acestea urmând a fi eliminate atunci când conditiile meteo vor permite acest lucru. Receptia lucrarii se va realiza numai dupa remedierea acestor deficiente. Pâna la eliminarea criblurii în exces si finalizarea tratamentului s-a luat decizia mentinerii indicatorelor rutiere de limitare a vitezei si cel privind împroscarea cu pietris”, este raspunsul autoritaților. stop_coloana

Drumul a fost bun, dar a fost distrus de firma Sageata

Pentru repararea Drumului Județean 108E s-a emis în luna iulie 2014, atunci când consilierii județeni au convenit asupra unui acord de colaborare între Comuna Napradea și Consiliul Județean Salaj pentru reabilitarea drumului.
Suma totala de reabilitare a drumului era de 229.302 lei, din care 120.000 erau dați de catre Consiliul Județean și 109.302 lei erau alocați din bugetul Primariei Napradea. În acești bani, proiectul prevedea înlocuirea a șapte podețe tubulare, decolmatarea a 7.400 metri liniari de șanțuri și efectuarea reparaților cu balast la partea carosabila în lungime de 4.500 metri liniari. Drumul, dupa cum ne-a spus și primarul, a fost refacut “ca la carte”, fiind circulabil fara probleme.
Însa, în opinia Consiliului Județean Salaj, drumul a avut dupa un an de zile nevoie de tratament bituminos. Așa ca pe 28 august 2015, Consiliul Județean Salaj semneaza un contract de lucrari cu firma Sageata din Suplacul de Barcau, în valoare totala de 405,605 lei, pentru a aplica tratament bituminos pe drum. Tratamentul a fost aplicat însa prost, iar drumul a fost distrus.

Și primarul din Napradea și-a stricat mașina pe drumul imposibil

Primarul comunei Napradea, Fodor Vasile, ne-a spus ca inclusiv lui i-au sarit pietre în parbriz și i l-au crapat. “E inadmisibil, e dezastru drumul. Mai bine nu îl reparau. Pietrele care sunt pe drum taie cauciucurile și sparg parbrizul. Inclusiv parbrizul meu a fost spart de pietrele de pe drum. Eu am strâns 150 de semnaturi de la cetațeni, am fost cu ele la președintele Consiliului Județean și la prefect. Domnul Mircea Ghiurco, responsabil cu drumurile județene, a fost în vizita saptamâna trecuta și a constatat și dânsul ca nu poți circula cu mai mult de 40 de kilometri pe ora pe acest drum. El ne-a promis ca va trimite firma care a facut reabilitarea sa ridice pietrele de pe drum. Nici pâna astazi nu au venit, mâine merg iar la Consiliul Județean. Firma are termen pâna luni sa rezolve problemele”, ne-a spus primarul Vasile Fodor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut