Cinci ani și patru luni de inchisoare cu executare pentru profesoara Mariana Popa de la ”Vasile Goldiș”

Magistrații Tribunalului Salaj s-au pronunțat ieri în dosarul cu numarul 1756/84/2015, al profesoarei universitare Popa Mariana, în vârsta de 62 de ani, care din 2003 a activat în cadrul Universitații “Vasile Goldiș” Arad.

Din rechizitorul procurorilor a rezultat ca Popa Mariana a savârșit 10 infracțiuni de luare de mita. Adica lua studenților câte 250 – 300 de euro și le facea lucrarile de licența.
Tribunalul a condamnat-o pe inculpata Popa Mariana la 10 pedepse de câte un an și patru luni de închisoare pentru savârșirea a 10 infracțiuni de luare de mita. Instanța a aplicat inculpatei, pe lânga fiecare pedeapsa principala, și pedeapsa complementara de interzicere a unor drepturi. Tribunalul a contopit pedepsele aplicate, iar la pedeapsa cea mai grea de un an și patru luni de închisoare a adaugat un spor de o treime din totalul celorlalte noua pedepse stabilite, respectiv patru ani, urmând ca incuplata sa execute în final o pedeapsa de 5 ani și 4 luni închisoare cu privare de libertate.
Din durata pedpsei aplicate se deduce durata reținerii în arest preventiv și a arestului la domiciliu, respectiv de la 20 iulie la 17 septembrie 2015.
Instanța dispune confiscarea speciala de la inculpata a sumei de 11.925 de lei consemnata la Banca Comerciala Româna în cont deschis pe numele inculpatei Popa Mariana și o obliga pe inculpata la plata sumei de 1.000 de lei, cheltuieli judiciare catre stat.
Sentința nu este definitiva, cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. stop_coloana

A fost arestata în iulie pentru ca “servea” licențe contra cost

Din rechizitorul procurorilor de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Salaj reiese ca Mariana Popa, lector universitar doctor în cadrul Facultații de Științe ale Educației, Psihologie, Educație Fizica și Sport Zalau a Universitații “Vasile Goldiș” Arad a savârșit infracțiunea de luare de mita în forma continuata. Metoda nu-i una neștiuta în mediul universitar. Având calitatea de cadru didactic coordonator al lucrarilor de licența, Mariana Popa a primit sume de bani de la zece studenți carora le era profesor coordonator în conceperea și realizarea lucrarii de licența. Numai ca Mariana Popa nu i-a mai pus pe studenți la treaba. A luat între 250 și 300 de euro pentru fiecare lucrare de licența. Le trimitea studenților lucrarile gata întocmite, în format electronic, prin e-mail. Tribunalul Salaj a dispus în data de 20 iulie masura arestarii preventive, apoi arestarea la domiciliu, iar acum ea se afla sub control judiciar.În vârsta de 62 de ani, Mariana Popa lucreaza din 2003 la Universitatea “Vasile Goldiș” Arad.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *