Toate actele de vânzare-cumpărare succesive încheiate între proprietar si compania de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca, respectiv între companie și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L din Ungaria, au fost anulate definitiv de judecătorii Curții de Apel Cluj.

Practic, imobilul din Jibou a ajuns din nou în proprietatea lui Andrei Ianicicău, moștenitorul căruia i-a fost retrocedat castelul.

Decizia instanței clujene a fost luată la finele lunii noiembrie, la aproape un an după ce Tribunalul Sălaj anulase contractul de vânzare-cumpărare a Castelului Wesselényi de la Jibou, la cel de-al 14-lea termen de judecată de la acțiunea inițiată de Consiliul Județean Sălaj.

Administrația județeană a contestat tranzacția și a cerut judecătorilor constatarea nulității actului prin care imobilul a ajuns în proprietatea firmei Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L. din Ungaria.

Proprietarul castelului, Andrei Ianicicău, cu domiciliul în Șimleu Silvaniei, căruia i-a fost retrocedat Ansamblul Wesselényi, l-a vândut, la data de 20 aprilie 2021, pentru circa 800 de mii de euro, companiei de consultanţă în afaceri Micro Vision Consult SRL din Cluj Napoca. La scurt timp de la această tranzacție, castelul a fost revândut către compania maghiară Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag S.A.R.L., care este parte a societăţii Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., proprietate a statului ungar. Proprietarul a declarat la acel moment, pentru agenția maghiară de știri MTI, că administrația județeană nu a trimis la termen adresa prin care își exprima exercitarea dreptului de preemțiune și intenția de cumpărare a imobilului. Reprezentanții Consiliului Județean au chemat în judecată în luna mai 2021, la scurtă vreme după vânzarea castelului, atât vânzătorul, cât și intermediarul și cumpărătorul final.

Din documentele administrației județene a reieșit că termenul de exercitare a dreptului de preemțiune a fost respectat, motiv pentru care, cel mai probabil, și instanțele au anulat actele în baza cărora s-au făcut tranzacțiile între părți. Este o victorie importantă pentru Consiliul Județean Sălaj.

Însă, decizia judecătorilor Curții de Apel poate fi atacată cu recurs de către părțile implicate în proces.

Consiliul Județean va cumpăra Ansamblul Wesselenyi

În acest moment, reprezentanții Consiliului Județean Sălaj așteaptă motivarea deciziei Curții de Apel Cluj de anulare a contractului inițial de înstrăinare a Castelului Wesselényi și a celor două acte de vânzare cumpărare încheiate ulterior. Apoi, vor să cumpere castelul, mai ales că a fost exprimat dreptul de preemțiune în termenul legal.

”Curtea de Apel Cluj a anulat, la finalul lunii noiembrie 2023, contractul inițial de înstrăinare a Castelului Wesselényi , menținând, totodată, soluția de anulare dispusă de Tribunalul Sălaj pentru cele două acte de vânzare-cumpărare încheiate ulterior.
Prin soluția pronunțată de instanța clujeană, s-a ajuns, practic, în situația în care, prin anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare succesive, Castelul Wesselényi revine în posesia proprietarului inițial, domnul Andrei Ianicicău.
În acest moment, așteptăm comunicarea deciziției instanței de judecată (care va include și motivarea în fapt și în drept), în funcție de care vom proceda la materializarea dreptului de preemțiune invocat. Precizăm că sentința Curții de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs de către părți”, este răspunsul oferit de Consiliul Județean Sălaj, la solicitarea Graiul Sălajului.

De ce este important Castelul Wesselényi

Castelul Wesselenyi este o atracție turistică importantă pentru județ, care îmbogățește patrimoniul Sălajului și mai ales că, în proximitate, a fost înființată de regretatul profesor Vasile Fati una dintre cele mai frumoase Grădini Botanice din țară. Utilitatea imobilului poate fi mixtă, fiind o construcție în stil baroc şi clasicist care are două etaje și o suprafaţă utilă de 2.200 mp.

A fost construit între anii 1779-1796. Cei mai buni constructori, arhitecţi şi pictori din Transilvania – Franz Wrabetz, Johann Martin Stock sau Franz Neuhauser – au lucrat pentru a edifica palatul cu 50 de camere.

Înainte de naţionalizarea imobilului, ultimul proprietar al castelului a fost Teleki Artúrné Wesselényi Ilona. Descendenta sa, Janicskó Éva (născută Teleki), cu domiciliul la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. Din grădina de 10 hectare, moştenitorului i s-au restituit 1,3 hectare, restul suprafeţei fiind ocupată de Grădina Botanică.
Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în primăvara anului 2012, doar că moştenitorul a fost nevoit să scoată ulterior castelul la vânzare pentru că nu își putea permite să îl renoveze și să îl întrețină.

Inițial, proprietarul a cerut 1,5 milioane de euro pentru castelul de la Jibou. Prețul a fost diminuat apoi la 900 de mii de euro, aceasta fiind suma de pornire afișată pe site-ul casei de licitații Artmark Historical Estate SRL., de unde a fost achiziționat, în aprilie 2021, de către firma clujeană, pentru 800 de mii de euro.