Consilierii locali din partea USR au criticat, în cadrul ședinței de marți, 31 ianuarie, când a fost supus la vot priectul de buget al municipiului pentru 2023, modul în care administrația zălăuană împarte banul public. În opinia lor, s-au alocat sume prea mari pentru unele proiecte, în timp ce altele sunt subfinanțate.

Consilierii locali Gabriela Olar, Ramona Goga și Alin Guler au depus o serie de amendamene la proiectul de buget, însă acestea nu au reușit să treacă la vot, întrunind fiecare câte 9 voturi pentru, restul de 12 fiind voturi împotrivă, abțineri sau neparticipări la vot.

Reprezentanții USR au criticat și timpul scurt pe care l-au avut la dispoziție pentru a analiza bugetul și a depune amendamente, pe motiv că bugetul județului a fost votat abia vineri, 27 ianuarie, iar în aceeași zi, la Zalău, au avut loc ședințele comisiilor de specialitate, în timp ce dezbaterea publică a avut loc în 31 ianuarie, cu o oră înainte de votul bugetului.

Consilierul URS Gabriela Olar a propus „revigorarea” bugetului participativ, care dă dreptul cetățenilor să propună și să voteze proiectele pe care le doresc implementate în oraș, da și realizarea proiectelor care au primit voturile cetățenilor anii trecuți, respectiv picturile murale pentru purificarea aerului și locuri de parcare pentru mașinile abandonate. „Să dăm șansa oamenilor să vină cu proiecte, să fim dechiși și spre ceea ce își doresc oamenii, nu doar ce ne dorim noi, ca administrație. Să încurajăm populația, poate zălăuanii au idei mai bune decât noi”, a spus Gabriela Olar. În plus, consilierul a mai formulat un amendament prin care cere asigurarea sistemelor de siguranță în unitățile de învățământ unde acestea lipsesc, mai ales în contextul în care, din aprilie, curțile școlilor vor fi deschise penru a putea fi folosite și după orele de curs.

Alin Guler a propus alocarea unei sume per elev în unitățile de învățământ, așa cum s-a întâmplat înaine de pandemie, pentru a evita colectarea fondului clasei. Dacă în 2019 administrația locală a alocat câte 100 de lei pentru fiecare elev, consilierul USR consideră că și anul acesta ar putea fi alocați bani în acest sens, chiar dacă ar fi vorba de o sumă mai mică, pentru a nu se mai cere bani de la părinți pentru consumabilele necesare la clasă. De asemenea, a solicitat suplimentarea sumelor care ajung la cabinete școlare, argumentând că unele dintre acestea nu au nici măcar medicamente antitermice sau analgezice.

Ramona Goga a propus, prin amendamentele formulate, creșterea sumei alocate pentru cultura independentă de la 50 mii lei la 200 mii lei, finanțarea proiectelor sportive cu 50 mii lei (cu bani luati din bugetul alocat pentru SCM Zalău), creșterea sumei pentru premiile oferite pentru rezultate deosebite în domeniile învățământului, sportului și culturii, de la 10 mii lei la 100 mii lei, precum și suplimentarea bugetului pentru bursele școlare cu 118 mii lei.

Amendamentele USR nu au întrunit numărul de voturi necesare.

Consilierii USR: „SCM Zalău are un buget enorm!”

Consilierii municipali USR spun că administrația locală alocă, anul acesta, sume nejustificat de mari, în opinia lor, pentru anumite activități.

„Bugetul pentru zilele orașului a crescut de la 30 mii lei la 72 mii lei lei; premiile pt rezultate deosebite a scăzut de la 30 mii lei la 10 mii lei; necesarul pentru sărbătorile de iarnă a crescut de la 100 mii lei la 178 mii lei; bugetul pentru activitățile culturale a scăzut de la 100 mii lei la 50 mii lei; bursele școlare nu au primit nicio alocare din bugetul local, față de anul trecut când au fost alocați 221 mii lei”, constată consilierii USR, comparând bugetul actual cu cel de anul trecut.

Aceștia critică cel mai tare suma direcționată de primărie către SCM Zalău.

„Sport Club Municipal, care în 2022 avea bugetul enorm de 5.000.000 lei, acum a primit 7.310.000 lei. Din care 6.800.000 merg pe contractele jucătorilor. Mai mult de un milion de euro!”, a punctat Ramona Goga.