Peste 7,5 milioane de lei pentru un cinematograf nefuncțional și un club sportiv neperformant

Conducerea Primăriei Zalău a cheltuit anul trecut peste 450.000 de lei pentru personalul angajat la Cinematograful Scala, deși acesta nu este deschis nici în prezent.
În plus, Primăria Zalău continuă să aloce sume consistente clubului sportiv Sport Club Municipal (SCM) Zalău, de peste 7 milioane de lei, cu toate că rezultatele echipelor de fotbal și volei, unde se duc cei mai mulți bani, continuă să fie cu mult sub așteptări.
Consilierii municipali liberali au ridicat aceste probleme în ședința de Consiliu Local de astăzi, 31 ianuarie, în cadrul căreia a fost propus spre aprobare proiectul bugetului general al municipiului Zalău pentru anul 2023.
Un aspect greu de elucidat este faptul că, la Cinematograful Scala, costurile privind personalul înghit bani frumoși din bugetul primăriei deși acesta nu funcționează. Consilierii liberali au cerut explicații conducerii administrației locale pentru suma de 454.800 de lei virată în contul cheltuielilor de personal pentru un cinematograf închis și, de asemenea, pentru valoarea de 665.000 de lei prevăzută în bugetul de anul acesta.
Răspunsul celor din administrația locală a fost că angajările au fost făcute pe parcursul anului trecut în speranța că Cinema Scala va fi deschis publicului încă din vara anului trecut. Curios cât vor mai sta angajații plătiți din bani publici cu salariile în mână, fără să muncească, având în vedere că deschiderea acestui mult așteptat cinematograf, anunțată ultima oară de reprezentanții Primăriei pentru data de 13 ianuarie 2023, se lasă încă… așteptată.
Consilierii liberali au cerut conducerii Primăriei lămuriri și în privința bugetului de 7,1 milioane de lei alocat clubului sportiv SCM Zalău pentru anul 2023. Cu atât mai mult cu cât acest buget cuprinde cheltuieli de personal cu aproape 60 la sută mai mari decât anul trecut.
Mai precis, dacă anul trecut au fost înregistrate cheltuieli de personal de 322.000 de lei, pentru anul în curs sumele prevăzute la același capitol de cheltuieli se ridică la 510.000 de lei.
Important de reținut că liberalii au solicitat de nenumărate ori Primăriei Zalău să pună la dispoziția consilierilor locali un raport de cheltuieli detaliat pentru mai multă transparență în privința costurilor de funcționare ale acestui club sportiv.
Consilierii liberali au convenit la aprobarea bugetului cu condiția ca primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, să își respecte angajamentul luat în ședințele anterioare, și anume de a reduce la jumătate fondurile SCM Zalău dacă echipele clubului sportiv nu înregistrează performanțe.
Consilierii PNL Zalău au atras atenția și asupra planurilor municipalității privind dezvoltarea orașului Zalău. Chiar dacă bugetul arată frumos acum, cu sume mari la capitolul dezvoltare, să nu uităm că anul trecut execuția bugetară pe dezvoltare a fost de doar 31 la sută. Astfel că aceste sume ce urmează a fi investite pentru dezvoltarea municipiului cuprind de fapt și proiectele începute și nefinalizate din anii trecuți de municipalitate.
Ceea ce nu lasă loc de interpretări este că bugetul municipiului Zalău pentru anul 2023 ar fi putut să fie mai bine structurat, iar sumele să fie direcționate spre alte nevoi sau investiții cu adevărat utile cetățenilor plătitori de taxe.

PNL SĂLAJ

(P)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *