Zilele maghiarilor din Sălaj

Patru zile, cu una mai mult ca-n poveşti, au ţinut “Zilele Maghiarilor din Sălaj”. Evenimentul a fost organizat de Szilagysag, Szilagy Tarsasag, Liceul Reformat din Zalău, cu sprijinul UDMR Sălaj, al Centrului de Cultură şi Artă şi al Primăriei Zalău.
Joi după amiază, la Centrul de Cultură şi Artă, într-o sală aproape plină, Marko Bella, de data asta în postura de poet şi publicist, şi-a lansat două volume. Un volum de versuri şi altul de eseuri. Vineri, la Biserica Reformată din Dumbrava Nord, artista Molnar Tunde de la Palatul Culturii din Târgu Mureş a susţinut un concert de orgă, iar sâmbătă, în amfiteatrul din Parcul Central solişti de operetă din Budapesta au încântat auzul celor peste 200 de melomani.
Duminică a fost ziua cea mare, cu toate că ploaia a cam încurcat planurile organizatorilor. Pe scena amenajată în parcarea din spatele Primăriei Zalău, zeci de artişti populari s-au întrecut în cântec şi joc. Ploaia i-a fugărit pe spectatori în corturile amenajate de primarii comunelor cu comunităţi maghiare importante. N-a fost rău în aceste corturi, unde fiecare a adus ce a avut mai bun de acasă şi au pus la fiert câte un bogracs. Nouă comunităţi maghiare din Sălaj şi-au instalat corturile în parcare. De fapt au fost 23 de corturi, unele comune având două sau chiar trei corturi în care au pregătit şi expus spre degustare mâncăruri specifice zonei, dar şi elemente ale portului popular maghiar din localităţile respective. Emeric Pop, primarul comunei Crasna, îmbia vizitatorii cu gogoşi făcute la Crasna. Boncidai Csaba, primarul de la Pericei, stop_coloana te poftea să deguşti cea mai aromată pălincă şi pgăcele cu ceapă. Breda Lajos, primarul comunei Vârşolţ, a oferit vizitatorilor sărmăluţe cu smântână. Toate aceste bunătăţuri erau un fel de aperitriv, după care a urmat mult aşteptatul bogracs, preparat la marginea cortului în mari cazane de fontă. Am văzut cu această ocazie şi oameni flămânzi, oameni ai străzii care au mâncat pe rupte, oameni care împachetau sarmalele în pungi de plastic şi le duceau celor de acasă, oameni care au plecat cu farfuria cu bograci pe stradă pentru a duce mâncarea şi altor flămânzi.
Majoritatea reprezentanţilor comunităţilor maghiare din Sălaj au adus spre expunere şi laudă produse agricole, semn al rodniciei pământului şi al bogăţiilor toamnei: struguri, mere, pere, ştiuleţi de porumb uriaşi, cartofi, cununi de ceapă etc. Spre seară, atmosfera a fost animată de solista de muzică uşoară Danics Dora şi de trupa Superton. Defilarea atelajelor frumos împodobite, trase se cai a avut loc pe strada 22 Decembrie (fostă Crasnei), Gheorghe Doja (fostă Clujului) şi revenirea în centru pe strada Corneliu Coposu (fostă Republicii).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *