Proiectul privind modernizarea Platoului, a pietonizării străzii Unirii și a modernizării Pieții Iuliu Maniu a schimbat total centrul municipiului reședință de județ.

Luni seara, chiar dacă a fost zi de 13, zălăuanii au fost surprinși să afle, după îndelungi dezbateri pe rețelele sociale, că noul Platou aduce odată cu modernizarea și un spectacol de sunet și culoare – o fântână arteziană încastrată în pavaj, pe modelul celor existente pe pietonalele din Oradea, Cluj, Bistrița, Sibiu, Satu Mare și multe alte locații pe care fiecare le admira și le lăuda în calitate de vizitator.

Firma care lucrează la proiectul amplu de modernizare a efectuat probele de funcționalitate, iar în perioada aceasta se pun la punct ultimele detalii.

A fost amplasat și mobilierul stradal pe strada Unirii, iar noile locații centrale prind contur tot mai frumos.

Au fost amplasate 44 de băncuțe cu spătar și nouă băncuțe fără spătar. Zona pietonală și Platoul vor deservi, pe lângă spațiu de promenadă sau acces la instituții și spații comerciale, și organizării de evenimente, precum târguri sau expoziții.

În curând, zălăuanii se vor bucura și de iluminat festiv tradițional sezonului sărbătorilor de iarnă.

Lucrările vor fi recepționate la începutul lunii decembrie, după cum au anunțat oficialii administrației locale.

”Ne apropiem de finalul acestei etape a lucrărilor și cred că este important cum s-a transformat zona centrală, atât din punct de vedere estetic, cât și al funcționalității. Despre parcursul acestui proiect vorbim doar de bine, important este ce am reușit până acum și să ne ajute Dumnezeu să continuăm cu transformările de care este mare nevoie. Le mulțumesc tuturor celor care au suportat deranjul cauzat pe parcursul acestor lucrări deloc simple, de la locuitori, la agenții economici sau cei care au vizitat Zalăul în această perioadă.

Am reușit să reconfigurăm și traficul rutier, schimbări în bine pe care mai ales conducătorii auto le observă deja. Mai avem câteva hopuri de depășit, cu lucrările cuprinse tot în acest proiect – la Bulevardul Mihai Viteazu, de la intersecția cu străzile Gheorghe Doja și 22 Decembrie 1989 până la Scala, străzile Tudor Vladimirescu, Porolissum, Moigradului, Cetății și Bujorilor. Un proiect foarte amplu, dar mai mult decât necesar. Zalăul devine un oraș cu adevărat european”, a declarat Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău, pentru Graiul Sălajului.

După îndelungi așteptări, contractul de finanțare a fost semnat de primarul Ionel Ciunt în luna februarie 2021. Ulterior, proiectul a depășit sinuosul drum al avizărilor, fiind proiect finanțat atât din bani de la Uniunea Europeană, cât și din bugetul propriu al administrației locale.

Lucrările efective au debutat în luna iulie 2022 și vedem rezultatele. Zona centrală a Zalăului s-a modernizat și a transformat orașul în mai bine, mai util și mai frumos.

Valoarea lucrărilor este de aproape 3 milioane de euro, iar acestea cuprind și reabilitarea și modernizarea DJ 191C care tranzitează municipiul și care se suprapune cu Bulevardul Mihai Viteazu (de la Primărie până la Lira Cristal), Strada Tudor Vladimirescu, Strada Porolissum, strada Moigradului, Strada Bujorilor şi Strada Cetăţii.

Precizăm că porțiunea DJ 191C de la Aghireș până la Primărie, care se suprapune cu strada 22 Decembrie 1989 (fosta strada Crasnei) a fost modernizată în cadrul altui proiect de investiții, prin PNDL.