Șantierele din zona centrală a municipiului s-au închis oficial, oferind tuturor celor care locuiesc sau vizitează reședința județului spații total schimbate. În sfârșit, și Zalăul are o zonă pietonală în care se pot organiza diverse evenimente socio-culturale. Practic, aglomerația rutieră de pe Unirii a fost înlocuită cu un spațiu de promenadă, au fost puse în valoare clădirile-monument istoric din piețele Iuliu Maniu și 1 Decembrie 1918, aducându-se, totodată, un aer modern prin lucrările ample care s-au realizat.

Executivul Primăriei a demarat procedura de recepție a lucrărilor realizate printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de 5,5 milioane de euro. Un proiect asumat, îndelung dezbătut și comentat, dar care a schimbat la față întreaga zonă centrală.

Municipalitatea a anunțat că, pentru semnarea documentelor și întocmirea procedurii de recepție, a fost organizată o ședință în cadrul instituției, la care au participat primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, viceprimarii Teodor Bălăjel și Nicolae Fazakas, administratorul public Călin Cristian Forț, reprezentanți din partea constructorului, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, dirigintele de șantier, proiectantul și responsabilii de proiect din primărie.

”Pietonizarea străzii Unirii și modernizarea Piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu este un proiect împortant pentru municipiul nostru, în valoare de aproape 5,5 milioane de euro, care completează seria proiectelor realizate din fonduri europene. Mă bucur că în sfârșit Municipiul Zalău are o zonă centrală atractivă din punct de vedere economic și turistic. Amenajarea a 3.600 mp. de spațiu verde, plantarea unui număr de 152 de arbuști, îmbunătățirea circuației rutiere prin crearea unei benzi de circulație suplimentare pe strada 1 Decembrie 1918 și celelalte lucrări care s-au făcut în cadrul acestui proiect înseamnă, de fapt, creșterea calității vieții în comunitatea noastră”, a declarat Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.

Ce s-a realizat în doi ani de șantier

Prin intermediul acestui proiect a fost modernizată zona cuprinsă între Instituția Prefectului Județului Sălaj și Casa de Cultură a Sindicatelor (Piața 1 Decembrie 1918), continuându-se pe strada Unirii, spre Primăria Municipiului Zalău și Clădirea Transilvania (Piața Iuliu Maniu).

Zona centrală a devenit un spaţiu atractiv pentru toate grupele de vârstă, un spațiu de odihnă și recreere, cât și o zonă care oferă posibilitatea desfășurării unor activități publice cu ocazia unor diferite evenimente sau sărbători.

Prin acest proiect a fost realizată o legătură pietonală între strada Unirii și bulevardul Mihai Viteazul, din dreptul fostei clădiri ASIROM, pe lângă accesul de serviciu al Școlii Gimanaziale “Simion Bărnuțiu”. De asemenea, s-a realizat modernizarea pasajului pietonal existent între strada Unirii şi bulevardul Mihai Viteazu, prin refacerea pavajului și acoperirea acestuia cu vele solare, cu rol de umbrire și protecție împotriva intemperiilor.

Piețele și zonele pietonale nou create sunt acum dotate cu mobilier urban – 59 de bănci, 59 de coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete (8 bucăți, pentru 80 de biciclete), cișmele pentru băut apă și fântâni decorative.

De asemenea, au fost amenajate zone verzi în suprafață de peste 3.600 mp, au fost plantați 152 de arbori şi arbuşti, 80 din specia Catalpa Bignonioides, 46 din specia Carpinus Betulus, 5 bucăți din specia Betula Pendulǎ şi 21 de bucăți din specia Buxus.

Pentru siguranța circulației s-au efectuat marcaje longitudinale și transversale, s-au montat indicatoare rutiere și sistem de control acces. Pentru îmbunătățirea condițiilor de circulație s-a realizat o bandă suplimentară auto pe tronsonul Prefectură – Bulevardul Mihai Viteazu.

Pavajul pietonal pe strada Unirii a fost executat din pavele din beton vibropresate și a fost delimitat de celelalte zone (zone verzi, trotuare) prin borduri, iar apele pluviale au fost colectate prin sistem nou de canalizare pluvială. Totodată, s-a realizat iluminatul public aferent pietonizării străzii Unirii cu rețea nouă, a fost montat un sistem de supraveghere video și sistem wi fi.

Lucrările au fost realizate de Asocierea SC Avril SRL & SC Delcar SRL Zalău, valoarea investiției fiind de aproape 27,4 milioane de lei.