La nivelul municipiului Zalău, 145 de persoane se regăsesc pe listele partidelor politice pentru alegerile din 9 iunie, pentru a ocupa posturi de consilieri locali.

Potrivit datelor de la Biroul Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 1 Zalău, PNL, PSD și UDMR au pe liste câte 28 de candidați fiecare. AUR are 22 de candidați pe listă, Alianța Dreapta Unită (USR și PMP) are 17 candidați, REPER are 11 candidați, Pro România a trecut pe listă 7 candidați, iar Partidul Lege Educație și Ordine are 4 candidați pe listă.
Numărul de mandate de consilier local pe care îl va avea un partid sau o alianță politică depinde de procentul electoral pe care va reuși să îl obțină la scrutinul din 9 iunie.

Numărul membrilor fiecărui consiliu local se stabileşte prin ordin al prefectului, în funcţie de numărul de locuitori ai comunei, oraşului sau municipiului, conform populaţiei raportate, în funcţie de domiciliu, de Institutul Naţional de Statistică la data de 1 ianuarie a anului în care se organizează alegerile.

După scrutinul din 9 iunie, vom avea, potrivit datelor furnizate de Prefectura Sălaj, 21 de consilieri locali la Zalău, 15 la Cehu Silvaniei, câte 17 consilieri locali la Șimleu Silvaniei și Jibou.

Sărmășag și Crasna sunt comunele care vor avea cei mai mulți consilieri locali -15, fiind urmate de Bălan, Bobota, Bocșa, Crișeni, Hereclean, Ip, Meseșenii de Jos, Nușfalău, Pericei, Românași, Sâg, Surduc și Valcău de Jos, cu câte 13 consilieri locali.

La Consiliul Județean Sălaj vor fi 30 de consilieri județeni.

Pentru participarea la şedinţele consiliului şi ale comisiilor de specialitate, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni au dreptul la o indemnizaţie lunară. Primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene nu li se acordă indemnizaţie pentru participarea la şedinţe.

Indemnizaţia lunară pentru consilierii locali, respectiv judeţeni care participă la şedinţele ordinare ori la şedinţele extraordinare ale consiliului local, respectiv consiliului judeţean şi ale comisiilor de specialitate este în cuantum de până la 10% din indemnizaţia lunară a primarului, respectiv a preşedintelui consiliului judeţean.

Pentru a încasa indemnizația, consilierii trebuie să participe, lunar, la cel puţin o şedinţă a autorităţii deliberative şi o şedinţă a comisiei de specialitate.

Drepturile băneşti cuvenite aleşilor locali, potrivit legii, pot fi cumulate cu pensia sau cu alte venituri.

În plus, consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni şi delegatul sătesc care participă la şedinţele de consiliu local, respectiv judeţean, organizate în timpul programului de lucru, se consideră învoiţi de drept de la locul de muncă, fără a le fi afectat salariul şi celelalte drepturi ce le revin.