Pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: VENTURIA INAEQUALIS (rapanul marului), VENTURIA PIRINA (rapanul parului), PODOSPHAERA LEUCOTRICHA (fainare),
ERWINIA AMYLOVORA (focul bacterian al rozaceelor) si daunatori: HOPLOCAMPA
TESTUDINEA (viespea cu ferastrau a merelor) si HOPLOCAMPA BREVIS (viespea perelor).
VENTURIA INAEQUALIS ( patarea cafenie a frunzelor, fructelor de mar si rapanul merilor ) – pe frunze si lastari apar pete de culoare bruna-maslinie, catifelate pe care se formeaza organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele puternic atacate se usuca si cad. Pe fructe apar pete asemanatoare celor de pe frunze, cu timpul capata un aspect rapanos. Fructul ramane deformat cu crapaturi la suprafata.
PODOSPHAERA LEUCOTRICA ( fainarea marului ) – ciuperca se transmite, de la un an la altul, prin miceliul de rezistenta in solzii mugurilor. Frunzele si lastarii sunt acoperiti cu o pulbere fainoasa de culoare alba-galbuie, formata din organele de inmultire ale ciupercii. Frunzele raman mici, alungite, aspre si cu marginile indoite spre partea superioara, nu cresc, se usuca si cad. Lastarii raman golasi sau cu un smoc de frunzulite in varf. Mugurele terminal este distrus. Lastarii nu mai cresc si se usuca.
ERWINIA AMYLOVORA ( focul bacterian al rozaceelor ). Bacteria poate rezista in exudat uscat aproximativ 9-12 luni. Peste iarna, bacteria rezista in zonele marginale ale ulcerelor de pe ramuri, in special la par si paducel si intr-o masura mai redusa la mar, dar poate supravietui in muguri,
ramuri si fructe bolnave. Bacteria se raspandeste in special prin ploile insotite de vant. Primele semne ale focului bacterian la păr se observă, în perioada înfloritului. Inflorescențele se ofilesc, se brunifică și apoi se înnegresc. Nu de puține ori, focul bacterian este confundat cu monilioza. De la flori, focul bacterian trece la lăstari și la ramuri. Frunzele se brunifică și ele, apoi se înhid la culoare, rămân pe ramuri și nu cad nici la scuturarea pomului. Focul bacterian la lăstarii de păr, măr sau gutui este cel mai periculos. Boala se observă ușor, vârful lăstarilor se îndoaie ca o cârjă și devine brun.
Culoarea avansează apoi spre baza lăstarului.
HOPLOCAMPA TESTUDINEA ( viespea cu ferastrau a merelor ) – are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de larva, complet dezvoltata, in interiorul unui cocon, in sol, la 5-15 cm adancime, primavara devreme transformandu-se in pupa, adultii aparand de regula inaintea infloritului. La 1-2 zile dupa aparitie are loc imperecherea si ponta . Oul este depus in caliciul florilor, fiind acoperit cu o secretie cenusie-caramizie, care se intareste in contact cu aerul. Perioada de incubatie dureaza 10 – 15 zile dupa care apar larvele care patrund in fructele abia formate. Dupa aparitie, larvele rod galerii superficiale sub epiderma fructelor, care raman in coroana, se dezvolta pana la maturitate, dar nu prezinta aspect comercial, datorita cicatricelor, Fructele care sunt atacate pana la seminte, raman mici si cad. In timpul dezvoltarii larvare, o singura larva poate distruge 3-6 fructe. Dupa ce ajung la completa dezvoltare, larvele cad o data cu fructele si migreaza in sol, unde raman pana in primavara urmatoare.
Se recomanda efectuarea tratamentelor fitosanitare la speciile de mar si par in livezile unde s-au realizat urmatoarele conditii: 1-2% flori cu ponta utilizând una din combinatiile de produse:

  1. KARATE ZEON – 0,015% + BELLIS – 0,8 kg/ha + ALIETTE 80 WG – 3,75 kg/ha;
  2. DELTAGRI ( FASTER DELTA ) – 0,45 l/ha + LUNA CARE 71,6 WG – 3 kg/ha;
  3. DECIS 25 WG – 0,045 kg/ha ( 0,003 % ) + DAGONIS – 0,72 – 1,2 l/ha + BLOSSOM PROTECT – 2,25 kg/ha;
  4. FASTER 10 CE – 0,375 l/ha ( 0,025% ) + ORIUS 25 EW – 0,75 l/ha ( 0,05% ) + SERENADE ASO – 4,0- 8,0 l/ha sau alte produse pentru protectia plantelor omologate pentru a fi utilizate pe teritoriul Romaniei. Masuri alternative de combatere: Adunarea si distrugerea fructelor cazute.
    Masuri durabile: biologice, fizice, mecanice si alte metode nechimice trebuie preferate metodelor chimice, daca acestea asigura un control corespunzator al organismelor daunatoare.
    PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: cand 10 – 15 % din flori au inceput sa – si scuture petalele şi se va încheia în 4-5 zile.
    Dacă în aceasta perioada intervin ploi sau temperaturi scazute, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile nefavorabile.

OFICIUL FITOSANITAR SĂLAJ