Scandal pagubos intre arheologi la Porolissum

Directorul muzeului judetean este acuzat ca da cu piciorul unei finantari de zeci de mii de euro si totodata unui proiect international de cercetare arheologica la Porolissum
Primul si singurul proiect cu finantare internationala pentru cercetarea arheologica a complexului de la Porolissum ar putea fi blocat din cauza orgoliilor personale ale conducerii Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau. Profesorul Nicolae Gudea afirma ca directorul muzeului a interzis accesul unui grup international de cercetatori in tabara de la Porolissum, iar cei aproximativ 40 de studenti si profesori de la universitati din Germania (Koln si Berlin), Budapesta si Babes Bolyai, din Cluj, se afla intr-o situatie similara cu soldatii lui {epes – pot fi gasiti pretutindeni si nicaieri. Potrivit aceleasi surse, o parte din profesori sunt cazati in doua case particulare din Moigrad, iar studentii in internatul Colegiului Reformat din Zalau.
“Noi am fi fost dispusi sa platim 2500 de euro pentru cazare in tabara dar domnul Matei ne-a interzis accesul, chiar daca tabara este neocupata in momentul de fata”, a declarat profesorul Nicolae Gudea, responsabilul de sapatura. Universitarul clujean a atacat vehement pozitia directorulului muzeului din Zalau, pe care l-a acuzat de practici specifice feudalismului. “Ganditi-va in ce situatie penibila am fost pusi cand au venit studentii germani si nu ni s-a permis sa ne instalam in tabara, doar pentru ca domnul Matei nu si-a dat acordul”, a mai spus Gudea.
Mai mult, nemtii s-au aratat dispusi sa investeasca si in extinderea cladirilor din baza arheologica, deoarece proiectul de cercetare se intinde pe mai multi ani. Tot din finantare externa (aproximativ 50.000 de euro numai pentru acest an) a fost amenajata si o copertina deasupra sapaturii – un mithraeum (templu ridicat pentru zeul Mithras), iar pe viitor se intentioneaza si efectuarea unor lucrari de conservare si restaurare.
Cu toate acestea, conform declaratiilor profesorului Gudea, conducerea muzeului refuza cu incapatanare sa spriijine acest proiect si nu accepta, practic, banii pe care i-ar putea castiga fara prea multe eforturi. Iar beneficiile nu privesc doar partea financiara, ci si o mai buna promovare a Porolissumului, un sit reprezentativ pentru Salaj si pentru Romania. Pe de alta parte, atitudinea de neinteles a conducerii muzeului pune intr-o lumina extrem de nefavorabila imaginea judetului.
Lucrurile se vor complica si mai mult de sambata, cand studentii vor fi obligati sa paraseasca si internatul din Zalau sau sa se inghesuiasca la extrem. Saptamana viitoare, urmeaza sa se desfasoare o competitie sportiva in municipiu, iar la Colegiul Reformat vor fi cazati participantii la intreceri. Cu toate catrafusele in spinare, studentii vor trebui sa-si gaseasca alt loc de cazare. Deocamdata nu se stie unde, singurele solutii fiind internatele din Jibou. Solutia urmeaza sa vina de la Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj si de la Consiliul Judetean, presedintele Tiberiu Marc afirmand ca problema se va rezolva in cel mai scurt timp.
Presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, este nemultumit de atitudinea directorului muzeului, Alexandru Matei, si ameninta sa treaca complexul arheologic Porolissum in administrarea directa a Consiliului Judetean.
Arheologii se sapa intre ei
De ani buni la muzeul judetean situatia a fost extrem de tensionata. Rand pe rand, directorii care s-au perindat la sefia institutiei “si-au faultat” oponentii. Astfel, de la numirea lui Alexandru Matei, fostul director Gheorghe Tamba a fost mutat de la sectia de arheologie la cea de etnografie, si nu mai poate face cercetari la Porolissum, intre cei doi colegi de breasla existand un conflict mai vechi. Dupa Tamba a venit randul profesorului universitar Nicolae Gudea sa se contreze cu Matei. Cei doi arheologi isi impart in fiecare an sapaturile arheologice la Porolissum, iar acum sunt pe parti diferite ale baricadelor din cauza problemelor prezentate in randurile de mai sus. Din pacate, dupa cum preciza si presedintele Consiliului Judetean, aceste orgolii exacerbate si disputele personale nu aduc nici un beneficiu muzeului si imaginii judetului, in general.
Matei il contrazice pe Gudea
Alexandru Matei dezminte acuzatiile ce i se aduc, si afirma ca nimeni nu i-a solicitat oficial colaborarea. “Autorizatia de sapatura a fost eliberata pe numele domnului Nicolae Gudea, iar acolo nu se specifica prezenta unor studenti straini. Pe de alta parte, eu nu puteam permite accesul in tabara din moment ce nimeni nu mi l-a cerut oficial”, a replicat directorul muzeului. Referitor la reactia presedintelui Consiliului Judetean, Alexandru Matei nu a dorit sa comenteze, dar a afirmat ca e posibil ca Tiberiu Marc sa nu fi fost bine informat.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *