Creierul, un organ atât de complex și vital funcționării corpului uman. Știați că într-un creier uman există între 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni? Că sistemul neurologic este cel mai fin, firav și complex din organism? Ne putem pune întrebarea cât de ușor este să descoperi și să tratezi o boală neurologică?

Statisticile arătă că circa 700 de milioane de oameni la nivel mondial – adică aproximativ 1 din 10 oameni – suferă de o formă de boală neurologică.

Neurologia este o ramură specială a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central și periferic.

Maladiile care afectează creierul și interacțiunile acestuia cu corpul au un impact deosebit asupra calității vieții pacienților, cele mai multe astfel de boli ducând la invaliditate permanentă și chiar la deces. În ceea ce privește costul financiar și uman al bolilor neurologice pentru pacienți, familii, aparținători și societate, este unul imens.

La Spitalul Județean de Urgență Zalău, pe secția Neurologie, există o echipă medicală profesionistă, întotdeauna pregătite să vină în ajutorul pacienților care ajung aici. Condusă de medicul primar neurolog dr. Popa Lorin, un medic cu competențe în ultrasonografia doppler cervico-cerebrală, electromiografie, organizarea și funcționarea unităților de accidente vasculare cerebrale și managementul serviciilor de sănătate, secția a adunat la un loc oameni cu suflet, oameni cu o capacitate deosebită de a manageria patologia neurologică în caz de urgențe, oameni care luptă pentru a salva cât mai multe vieţi şi a limita invalidităţile rezultate ca urmare a bolilor neurologice.

Secția Neurologie dispune de 45 de paturi și are o echipă medicală alcătuită din șase medici primari neurologi: dr. Szabo Rodica, dr. Crișan Daniela, dr. Sălăvăstru Cornelia, dr. Laslău Cristina, dr. Sabo Octavia, dr. Șerbănescu Andrei (de asemenea cu competențe în electroencefalografie și electromiografie), 41 de cadre medicale medii și auxiliare (25 asistenți medicali, 15 infirmiere, un îngrijitor curățenie), un maseur și kinetoterapeut, precum și un registrator medical.

Întreaga echipa medicală se perfecționează continuu cu scopul de a oferi servicii de calitate si profesionale pacienților, conform standardelor actuale și progresului științei în acest domeniu extrem de vast.

Din martie 2019, la Neurologia Spitalului din Zalău se acordă tratament de urgență prin tromboliză, o metodă terapeutică eficientă în cazul pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischemic acut, atent selecționați conform criteriilor de includere. Această procedură are un rol important în recuperarea pacienților, crescând semnificativ speranța de viață.

Din 2020, în cadrul Secției funcționează Unitatea de Accident Vacular Cerebral Acut (UAVCA), cu cinci paturi și aparatura necesară monitorizării pacienților în stare gravă: monitoare de funcții vitale, injectomate, ecograf, defibrilator, suport de oxigenoterapie și aspirator fluide.

La nivel național, există doar patru spitale județene în ale căror secții de Neurologie există astfel de unități de terapie intensivă, celelalte 10 funcționând în clinici universitare.