Patronatul Viei vrea sa limiteze productia de vin din gospodarii

Patronatul Viei arata ca propunerile privind stabilirea unei limite de productie de vin pentru consumul propriu si a unui plafon pentru autorizatia de antrepozitare fiscala de 30 hl/an, in loc de 200hl/an, vor elimina concurenta neloiala si vor avea ca efect fiscalizarea profitului si a TVA. “Patronatul National al Viei si Vinului a propus celor doua ministere (Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si la Ministerul Finantelor Publice, n.r.) ca la proxima modificare a Codului Fiscal sa se analizeze introducerea unei limite de productie pentru autoconsum, de 30 hl/an, si coborarea plafonului maxim pentru care nu este necesara obtinerea autorizarii de antrepozitare fiscala de la 200 hl la 30 hl/an. Efectele pozitive create economiei vizeaza eliminarea concurentei neloiale din partea celor care produc cantitati de fapt industriale, fiscalizarea profitului si a TVA-ului, pierderea bugetului de stat fiind estimata la 70-100 mil euro/an, calculand pretul mediu al unui litru de vin la un euro”, se arata intr-un comunicat transmis, marti, de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV). Totodata, introducerea modificarilor propuse de patronat va avea ca efect protejarea consumatorilor prin controlul calitatii vinului introdus pe piata.
Codul Fiscal excepteaza de la obligatia de a produce, detine sau comercializa vinul de catre o persoana fizica, destinat consumului propriu familial, in cadrul unui antrepozit fiscal, fara limitarea la o anume cantitate, dar si de autorizare de antrepozitare fiscala pentru o cantitate mai mica de sub 200 de hectolitri de vin.
Patronatul solicita definirea si ajustarea celor doua notiuni: cantitatea de vin destinata consumului propriu familial, respectiv limita admisa micului producator exceptat de la obligatia de a se autoriza ca antrepozitar in vederea producerii vinului.
PNVV a aratat ca productia medie anuala de vin este de 5,5-6 milioane hectolitri, vanzarile din piata ridicandu-se la 1,2-1,5 milioane hectolitri de vin, astfel ca circa 4,5 milioane hectolitri reprezinta autoconsum si “piata nelegala”.
Potrivit patronatului, care citeaza datele Institului National de Statistica, consumul mediu pe cap de locuitor este de aproximativ 27 litri, iar consumul unei gospodarii ajunge la 78,3 litri/an, in conditiile in care numarul de membri ai unei gospodarii este de 2,9 persoane. “Studiile de specialitate in domeniul consumului de vin arata ca este recomandat un consum zilnic de circa 0,4 litri/persoana/zi -doua pahare de vin, excesul putand dauna sanatatii. Un calcul simplu conduce la un consum potential de circa 430 litri/an pentru fiecare gospodarie”, sustin reprezentantii organizatiei profesionale.
De asemenea, PNVV solicita stabilirea accizei la vinul spumos sau spumant la valoare zero, nivel existent in prezent in toate statele membre ale UE producatoare de vin, cu exceptia Germaniei si a Ungariei. Masura este menita sa incurajeze productia viticola si comertul cu vinuri.
Directiva 92/84/CEE a Consiliului din 19 octombrie 1992, privind apropierea ratelor accizelor la alcool si bauturi alcoolice permite statelor membre stabilirea valorii zero atat pentru vinurile linistite, cat si pentru cele spumoase. De asemenea, Codul Fiscal stabileste ca vinul linistit nu este accizat in Romania, ca si in toate celelalte tari viticole membre UE.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *