O rețetă de succes local: Refugiul Gurmanzilor

Au fost tot timpul două, de când s-au născut. Una mai liniștită, alta mai zvăpăiată, dar s-au completat reciproc de-a lungul vieții. Și când erau în școală, și când au luat drumurile străinătății să-și facă un rost. După aproape 20 de ani de strâns bani prin Statele Unite ale Americii și Italia, s-au întors acasă și au pus bazele unei afaceri deja recunoscute regional: Refugiul Gurmanzilor, creația gemenelor Mihaela și Simona din Românași, fetele Angelei și a lui Rafail.

Laște și tăiței cum făcea bunica

Mai întâi și-au deschis firma în Cluj-Napoca, în anul 2017, și au accesat fonduri europene să-și cumpere utilaje. Anul următor și-au deschis punct de lucru în satul Petrindu din comuna Cuzăplac și au început să testeze pastele de casă, după rețeta tradițională, numai făină și ou. Au încercat 29 de tipuri de făină de pe piață, pentru că nu le plăcea gustul și nici aspectul pastelor care ieșeau. Nu erau așa cum învățaseră acasă, cu gustul și consistența laștelor și a tăițeilor cum le făcea bunica. Până la urmă au găsit un producător local a cărui făină dădea exact produsul final pe care-l doreau. Așa au apărut laștele și tăițeii de casă Refugiul Gurmanzilor, cu gust de copilărie, care au devenit produse căutate atât în Cluj-Napoca, cât și în Sălaj.

În timp, influența anilor petrecuți în Italia de către gemene și-a spus cuvântul și au diversificat oferta cu produse proaspete umplute: ravioli și lasagna, pe care le fac și le vând la cerere.

Pasiunea mea, prăjiturile

Diversificarea producției la Refugiul Gurmanzilor a venit de la sine. Simona este foarte mare amatoare de prăjituri, trăiește mai mult din dulciuri, iar Mihaela s-a apucat de făcut prăjiturile preferate ale surorii sale. Chiar a mers la cursuri ca să învețe la miligram rețetele, dar și tehnicile de cofetărie. Au început cu prăjiturile de care ne e poftă tuturor: albiniță, bețivana dar fără alcool, fanta, prăjitură cu ciocolată, dar și torturi atât de gustoase că nu-ți vine să crezi că nu-s făcute la tine în bucătărie. Prăjiturile by Refugiul Gurmanzilor au prins repede și pentru că fetele au un secret: nu pun mult zahăr, care să acopere gusturile.

După ce s-au mutat cu laboratorul în Zalău, pe Sărmaș, în decembrie 2019, afluxul de clienți a crescut. La fel au crescut și dorințele consumatorilor, ceea ce a dus la diversificarea ofertei de prăjituri: de la Pavlova care se topește în gură la cheesecake cu portocale, oreo, tiramisu, prăjituri de post cu bulion, cremeș, eclere, savarine, pricomigdale. Practic, nu este soi de dulce pe care Mihaela și Simona să nu-l poată face. Și, desigur, cele mai bune macarons din oraș.

”Un miligram de greșești la rețeta asta, dacă pui cu un grad mai puțin la cuptor sau pur și simplu nu ești atent, s-a dus toată tranșa de macarons. Iubim macaronșii, ne plac la nebunie, dar sunt și produse care te penalizează dacă nu le dai atenția de care au nevoie”, spune Simona.

Și fetele au învățat să combine cererea de tradițional cu nevoia de noutate care să fie pe gustul clienților. Ciocolată de casă? Bineînțeles: ciocolată cu unt, neagră, cu nuci sau ciocolată albă cu merișoare. Ați încercat cantuccini, crinckle-urile cu fistic, ciocolată, lămâie, zmeură sau cocos de la Refugiul Gurmanzilor? Dar biscuiții cu ciocolată? Și cornulețele fragede cu silvoiță, fără pic de zahăr? Ai vreo idee în materie de dulciuri și nu știi de unde să faci rost? Suni la Refugiul Gurmanzilor și fetele îți îndeplinesc pofta de dulce.

Iar rezultatul se vede prin fidelizarea clienților și nu numai. Recent au obținut locul I pe Zalău la ”Șoimii Cofetari”.

”Plăcerea de a savura o prăjitură gustoasă, cu ciocolată fină și multe fructe, atingeri delicate de vanilie sau deserturile copilăriei sunt clipe de răsfăț pe care le merităm cu toții. Dragii noștri clienți, colaboratori, dragi oameni care aveți încredere în noi, vă suntem recunoscători pentru toate cuvintele de mulțumire și de laudă la adresa acestei cofetării. Drumul de început, timid și plin de necunoscut, dar presărat cu ambiție, dăruire, idei si multă muncă a devenit azi, un drum solid, mereu îmbunătățit și recunoscut de tot mai mulți sălăjeni. Datorită vouă, dragi clienți, în anul 2020 am obținut locul I pe Zalău la “Șoimii Cofetari”. Vă mulțumim pentru toată implicarea și încrederea de care ați dat dovadă”, este mesajul transmis de gemenele de la Refugiul Gurmanzilor după momentul de recunoaștere a eforturilor lor. (P)

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *