La sărbătorirea a doi ani de existență, Aquarel Health&Spa Center adaugă Medicina Sportivă pe lista de servicii de sănătate pe care le oferă. Astfel, începând cu luna martie, Dr. Anghel Alexandru – Alin, medic specialist Medicină Sportivă, va întregi echipa Aquarel și își va pune competența în sprijinul sălăjenilor în cadrul cabinetului medical individual, situat la etajul 2 al Centrului de sănătate.

Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, promoția 2018, a obținut specializare în Medicina Sportivă la sfârșitul anului 2022, începând cu anul 2023 fiind încadrat ca medic specialist la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj Napoca.

Medicina sportivă este singura specialitate medicală care studiază aspectele specifice adaptărilor fiziologice la efortul fizic și patologia specifică activităților sportive. Pe cale de consecință, cei care au nevoie de consultațiile și consilierea medico-sportivă, recomandările și strategia terapeutică din partea unui medic de medicină sportivă pot fi încadrați în următoarele categorii:

  • practică o activitate sportivă de performanță și participă la competiții sportive sau practică sport necompetițional sau diverse alte forme de mișcare, în mod constant;
  • doresc să înceapă să facă mișcare în mod organizat;  
  • au primit recomandarea de a face mișcare de la alte specialități medicale sau în urma unui consult interdisciplinar; 
  • doresc să-și evalueze starea de sănătate generală și să-și îmbunătățească stilul de viață;
  • au nevoie de recomandare și indicații pentru utilizarea unor suplimente și preparate care susțin efortul și în urma activităților sportive;
  • persoane care au suferit accidentări în timpul activităților sportive și necesită investigații și tratamente medicale sau de recuperare; 
  • celor care sunt în etape de recuperare după traumatisme, fracturi, intervenții chirurgicale de protezare și altele asemenea; 
  • copii care practică activități sportive și au nevoie de evaluare a potențialului, îndrumare pentru dezvoltare, dar și celor care fac sport în scop terapeutic pentru compensarea sau vindecarea unor afecțiuni musculo-scheletale.

Ce roluri are medicul de medicină sportivă

Atribuțiile medicului de medicină sportivă răspund și se adaptează necesităților pacienților și cuprind acordarea de asistență sportivilor de performanță sau celor care au nevoie de coordonarea activității fizice.

Roluri de suport pentru sportivi de performanță:  

  • diagnostichează și tratează afecțiunile sistemului musculo-scheletic; 
  • stabilește testele de laborator sau procedurile de diagnosticare imagistică de care are nevoie sportivul și analizează rezultatele lor; 
  • stabilește planul terapeutic în cazul sportivilor accidentați; 
  • stabilește planul de pregătire fizică în vederea unor competiții; 
  • stabilește etapele recuperării după efort sau după accidentări și pentru ameliorarea durerii pentru leziuni legate de sport; 
  • prescrie medicamentele necesare tratamentului leziunilor musculo-scheletale; 
  • intervine în coordonarea planului de antrenament, recuperare și/sau pregătire fizică, alături de antrenori și chirurgi ortopedici;
  • face procedurile medicale de tipul infiltrațiilor, ecografiilor și altele; 
  • stabilește planul de nutriție, hidratare, regimuri de exerciții și odihnă pentru sportivi. 

Consiliere și suport pentru persoane care au nevoie de coordonarea activității fizice:

  • realizează examinări fizice și face anamneza pacientului; 
  • evaluează starea de sănătate din punct de vedere morfologic și funcțional; 
  • analizează structura corporală și stilul de viață; 
  • prescrie activitățile sportive și modificările necesare stilului de viață; 
  • realizează consult de specialitate pentru traumatisme sau suprasolicitare în urma activităților sportive; 
  • realizează prevenția accidentărilor, stabilește contraindicații și evaluează riscurile activității fizice de intensitate medie sau mare, inclusiv în cazul anumitori afecțiuni medicale preexistente; 
  • solicită investigații medicale de laborator sau imagistice în vederea diagnosticării; 
  • recomandă suplimente alimentare

Medicina sportivă nu este doar o ramură de sine stătătoare a medicinei, în strânsă colaborare și conexiune cu ortopedia și traumatologia, aria de competență incluzând o mare varietate de afecțiuni. Medicul de medicină sportivă se ocupă și de problemele de sănătate și de diagnosticarea accidentelor și suferințelor sportivilor amatori sau ale acelor persoane care desfășoară activități fizice și sportive în mod constant. 

Consilierea și supravegherea unui medic sportiv cresc eficiența și beneficiile activității fizice, indiferent că este vorba despre sportivi profesioniști sau amatori și inclusiv pentru cei care aleg să renunțe la sedentarism în favoarea unei vieți active. 

Medicina sportivă analizează toate modificările fiziologice pe care le presupune efortul fizic și poate gestiona efectele activității fizice, cu un scop dublu: prevenția situațiilor limită și recuperarea organismului. Totodată, se concentrează pe modul în care organismul uman se pregătește și răspunde la efort fizic. Medicul specialist în medicină sportivă are cunoștințele care pot oferi suportul necesar pentru atingerea unui potențial maxim în timpul efortului fizic, în cazul sportivilor, sau pentru a determina mobilizarea eficientă, fără riscuri, a persoanelor care practică un sport ca soluție pentru menținerea sănătății, prevenirea agravării unor boli și recuperarea după accidentări, traumatisme sau intervenții chirurgicale ale aparatului musculo-scheletic.

Rezumând, se poate afirma că medicina sportivă se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul leziunilor legate de sport și a altor afecțiuni specifice sportivilor. Mai mult, oferă cele mai bune soluții de tratament și reabilitare, astfel încât sportivii să se poată prezenta la antrenamente și competiții în forma lor fizică cea mai bună. Medicul de medicină sportivă este cel care intervine în stabilirea planului terapeutic adaptat pentru sportiv sau pentru persoana care face efort fizic constant sau care suferă de o boală cronică (diabet, astm), pentru că pot înțelege ce efecte au maladiile cronice. Specialiștii în medicină sportivă pot, de asemenea, ajuta la prevenirea accidentării sportivilor.

Medicul de medicină sportivă poate face o evaluare completă a organismului pentru orice persoană, altele decât cei care practică un sport de performanță, cu scopul combaterii sedentarismului, includerea activităților fizice în rutina zilnică, în condițiile stabilirii unui plan de mișcare fizică care să aducă doar beneficii sănătății. Tot specialistul în medicină sportivă este cel care intervine în procesul de recuperare a funcțiilor locomotorii după fracturi sau leziuni ale mușchilor și oaselor. 

Este de neconceput ca în echipa de suport a unui sportiv de performanță, indiferent de sportul practicat, să nu existe și medicul cu specializare în medicina sportivă. Este cunoscut faptul că medicii de medicină sportivă colaborează cu sportivi profesioniști și/sau cluburi sportive. Rolul lor este determinant în obținerea performanțelor sportive și este una dintre principalele domenii de interes, dar nu singura. 

În ultimii ani, medicina sportivă s-a adresat din ce în ce mai mult și direct celor care au înțeles utilitatea activității fizice și celor care fac sport necompetițional, în mod constant, doar pentru plăcerea mișcării și binele propriu. Plecând de la beneficiile mișcării, care nu mai au nevoie de argumente în plus, medicul de medicină sportivă vine în întâmpinarea tuturor celor care fac sport, fie că este de performanță sau doar din plăcere, dar și a celor care decid să renunțe la sedentarism și să îmbrățișeze o viață activă, precum și celor pentru care activitatea fizică, cu recomandare și supraveghere medicală, are scop terapeutic preventiv sau de restabilire a sănătății și mobilității. 

Activitatea fizică este utilizată în tratamentul unor afecțiuni complexe și are un rol important benefic în combaterea efectelor negative sau chiar în vindecarea unor tulburări organice funcționale sau ale aparatului locomotor. Lista afecțiunilor medicale unde mișcarea fizică este parte importantă din terapie este lungă. În aceste cazuri mișcarea trebuie dozată individual, astfel că medicul de medicină sportivă se orientează către individ cu evaluare și recomandări, monitorizarea evoluției și susținere, pentru obținerea unui efect benefic pentru pacient, în funcție de nevoile acestuia și scopul urmărit. 

Aquarel Health&Spa Center oferă servicii de recuperare, prevenție, consolidare a stării de sănătate! Ne găsiți în Zalău, strada Parcului nr. 3, vizavi de parcarea Primăriei, de la 06.00 la 22.00, în timpul săptămânii, de la 08.00 la 20.00 în weekend.