Notarul Ioan Crecan, sotia acestuia Sonia si Sorin Chezan, condamnati intr-un dosar de coruptie

Sentinta Curtii de Apel nu este definitiva

rn

Magistratii Curtii de Apel Cluj i-au condamnat pe toti cei cinci inculpati pentru fapte de coruptie. Este vorba de trei persoane si doua firme, printre care notarul public Ioan Gheorghe Crecan, din Zalau, sotia acestuia, Sonia Crecan, si administratorul firmei Ianus SRL, Sorin Chezan.

rn

Potrivit sentintei penale din 7 iunie, Curtea de Apel Cluj condamna pe inculpata Crecan Sonia la pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 4 ani. Instanta interzice inculpatei exercitarea dreptului de a fi aleasa in autoritatile sau in functii elective publice.
Crecan Sonia trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de probatiune Salaj; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
Instanta condamna firma SC Sim Consulting SRL, la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 30.000 lei pentru savârsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Interzice inculpatei pe o perioada de 2 ani dreptul de a participa la procedurile de achizitii publice.
Instanta condamna pe inculpatul Crecan Ioan Gheroghe – notar, la pedeapsa de doi ani inchisoare cu suspendare si termen de incercare de 4 ani pentru savârsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. Interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales in autoritatile sau in functii elective publice.
Notarul Crecan Ioan trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de probatiune Salaj, la datele fixate; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
Instanta condamna pe inculpatul Chezan Sorin Valer la pedeapsa de un an inchisoare cu suspendare si termen de ’ncercare de trei ani, pentru savârsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
Inculpatul Chezan Sorin trebuie sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere: sa se prezinte la Serviciul de probatiune Salaj, la datele fixate; sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea; sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca; sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele sale de existenta.
Instanta condamna firma SC Ianus SRL, la pedeapsa amenzii penale in cuantum de 15.000 lei pentru savârsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. SC Ianus SRL nu are dreptul de a participa pe o perioada de 1 an 6 luni la procedurile de achizitii publice.
Instanta constata ca a fost recuperat prejudiciul produs partii civile MDR, APFE si dispune ridicarea masurii sechestrului asigurator instituit prin ordonanta din data de 25.05.2017 din dosarul penal nr. 3/P/2015 al Parchetului de pe lânga inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj. Instanta obliga pe fiecare dintre inculpati la plata sumei de 2.000 lei (500 lei faza de urmarire penala, 500 lei faza camerei preliminare si 1000 lei faza de judecata) reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

rn

Notarul Ioan Crecan a facut atacat sentinta cu apel la data de 10 iunie. Apelul urmeaza sa fie judecat la ICCJ.

rn

Amintim ca Curtea de Apel Cluj a inregistrat la 15 decembrie 2017 un dosar penal ce are ca obiect infractiuni de coruptie. Prorurorii DNA Cluj ii acuza pe inculpati de fapte de coruptie si frauda cu fonduri europene.

rn

Procurorii DNA Cluj spun ca licitatia a fost trucata in favoarea Ianus SRL

rn

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca la data de 12 noiembrie 2012, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si S.C. Sim Consulting S.R.L. s-a incheiat un contract ce avea ca obiect acordarea unei finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului intitulat Amenajarea Centrului de Afaceri "Smart Business Center" in municipiul Zalau, judetul Salaj.
In vederea achizitiei de lucrari de constructii in cadrul proiectului mentionat, S.C. Sim Consulting S.R.L. a urmat procedura cererii de oferte, criteriul de atribuire fiind pretul cel mai mic, in urma careia a fost desemnata câstigatoare societatea comerciala Ianus S.R.L. Procurorii spun ca acest lucru a fost posibil prin fraudarea procedurii de catre inculpata Crecan Sonia Natalia, care a intocmit si depus cererile cu oferte, printre care si cea a S.C. Ianus S.R.L.
De mentionat, spun procurorii, este faptul ca doua dintre oferte au fost intocmite in intregime de beneficiar, iar cea de-a treia oferta "emisa" de inculpata S.C. Ianus S.R.L. (câstigatoarea procedurii), cu exceptia propunerii tehnice pe partea electrica, a fost intocmita tot de beneficiar.
Anchetatorii sustin ca in demersurile sale infractionale, Crecan Sonia a fost sprijinita si de ceilalti doi inculpati care s-au inteles anterior cu privire la intocmirea si depunerea ofertei S.C. Ianus S.R.L. in conditiile de mai sus.
Ulterior, S.C. Sim Consulting S.R.L. a incasat de la Autoritatea Contractanta in total 997.921,31 lei. Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 909.331,45 lei (diferenta de 88.589,86 lei fiind recuperata de la inculpata S.C. Sim Consulting S.R.L.).
“n cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce apartin S.C. Sim Consulting S.R.L. Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Cluj, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.

rn

UE ar fi contribuit cu 1,66 milioane de lei, iar Guvernul cu aproape 200.000 de lei

rn

Centrul de Afaceri "Smart Business Center" urma sa fie amenajat in fosta cladire care gazduia "Librariile Salajului" inainte de 1989, in centrul Zalaului, vis a vis de statuia Wsselenyi.
Povestea cladirii am aflat-o in anul 2015 de la Radu Nistorescu, la vremea aceea administratorul public al Primariei Zalau.
"Acolo era sediul Librariilor Salajului. Dupa 1989, a fost privatizata si apoi vânduta din nou. S-a incercat si o finantare europeana pentru reabilitare, dar undeva s-a intrerupt", ne spunea Nistorescu.
Datele de pe panoul din fata cladirii spun ca acolo trebuia sa se amenajeze un centru de afaceri ce va purta denumirea de "Smart Business Center". Beneficiarul proiectului era firma S.C. Sim Consulting S.R.L., firma administrata de Sonia Crecan, sotia notarului Ioan Crecan.
Valoarea toala a proiectului de amenajare era de 3.880.667 de lei, din care 1.661.755 de lei era contributia Uniunii Europene, 196.200 de lei era contributia Guvernului României, iar 796.266 de lei era contributia beneficiarului.
Data prevazuta pentru inceperea proiectului a fost 13 noiembrie 2010, iar data de finalizare trebuia sa fie 12 aprilie 2014.
Cladirea este acum o ruina in centrul Zalaului. Geamurile, unde mai exista, sunt sparte, iar in alte parti geamurile au fost date jos, inlocuite cu cartoane, bucati de cherestea sau gratii de fier. Singura modificare asupra cladirii care este vizibila cu ochiul liber este acoperisul, care s-a schimbat in timpul reabilitarii. Cladirea este acum pata neagra a zonei centrale, unde se regasesc Cladirea Transilvania, sediul Bibliotecii Judetene si Biserica Reformata.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *