La mijlocul lunii aprilie a acestui a,n dl. Dorel Vancea, primar al comunei Babeni, si dl. Gheorghe Bota au fost oaspeti de seama ai Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale “ASTRA” din Sibiu. Prestigioasa institutie de cultura sibiana i-a invitat pe cei doi pentru faptul ca aici se afla pe finalul reconstructiei moara cu alvan din localitatea Ciocmani. Vizita d-lui Bota si a primarului Vancea a avut printre altele si scopul de a prezenta noi elemente de originalitate pentru a se termina lucrarea.
Gheorghe Bota a copilarit la moara cu alvan amplasata pe malul drept al Somesului la circa un kilometru de satul Ciocmani si a fost ajutorul tatalui sau, morarul Bota Traian, care l-a initiat in tainele moraritului si ale functionarii morii. Fiul morarului este astazi singura persoana care mai cunoaste in detaliu, aspecte legate de functionarea morii si de reconstructia corecta a monumentului, care este de un grad ridicat de complexitate, unicat la nivel mondial. Cu ocazia acestei vizite, Gheorghe Bota s-a intalnit si a discutat indelung cu mesterii maramureseni, care sunt responsabili de reconstructia monumentului, cum spuneam singurul de acest fel pe mapamond.
Moara cu alvan de la Ciocmani a fost construita la jumatatea secolului trecut, pe amplasamentul unei mori plutitoare. Alvanul reprezinta o constructie fixa realizata pe opt piloni verticali care are rolul de a ajuta la urcarea sau coborarea rotii hidraulice. Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale ASTRA din Sibiu detine cea mai complexa si completa colectie de mori din Europa, reconstructia morii cu alvan din Ciocmani venind in completarea bogatei colectii de mori, reusindu-se totodata salvarea si valorificarea expozitionala a monumentului, o adevarata demonstratie de ingeniozitate tehnica a poporului roman. Am scris aceste randuri pentru ca la sfarsitul lunii mai, o delegatie a comunitatii locale din Ciocmani va fi invitata la muzeul din Sibiu pentru a participa la manifestarile prilejuite de finalizarea reconstructiei morii.