Ministrul Muncii: AJOFM-urile nu sunt destul de eficiente

După ce a pornit o serie de verificări în rândul Caselor de Pensii din tară, ministrul Muncii verifică acum eficiența Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Violeta Alexandru consideră că aceste instututii nu se implică suficient pentru a sprijini oamenii să se angajeze.

“Perioada în care persoana primește o indemnizație de șomaj trebuie să fie cât mai scurtă, oamenii trebuie ajutați să își găsească cât mai repede un loc de muncă. (…) Vreau să înțeleg exact de ce românii refuză locurile de muncă oferite de către AJOFM în baza anunțurilor angajatorilor. Sunt anunțuri și astăzi, în perioada pandemiei. În primul rând mă interesează cât de ușor este să găsești anunțurile privind locurile de muncă. Sunt români care au revenit în țară și cărora ar trebui să le fie ușor să își găsească un loc de muncă. Din păcate, puțini apelează la AJOFM-uri. Instituția nu este astăzi un actor important în această piață”, spune ministrul.

Potrivit statisticilor oficiale, în 2019, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, pentru 2.063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus în urma procesului de mediere dintre angajați și angajator, desfășurat la nivelul unui AJOFM. În anul 2020, a încetat plata pentru 700 dosare.

Ministrul critică și birocrația stufoasă din sistem.

“Procesul presupune un schimb greoi de documente între instituții: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanșează ancheta socială și stabilește eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social și trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situațiilor de la primar, la AJOFM și la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM și ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate, au refuzat un loc de muncă oferit sau participarea la cursuri de formare profesională”, explică Violeta Alexandru pe pagina sa de Facebook.

Locuri de muncă pentru românii care au mai puțin de 4 clase

Ministrul Muncii spune că intenționează să schimbe legislația în așa fel încât românii fără studii să își poată găsi o slujbă. Peste 80% din persoanele fără serviciu, care primesc ajutor social, au sub 4 clase, iar AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să le găsească locuri de muncă, e de părere ministrul.

“Nu se încearcă înțelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Și un om apt dacă îl pierdem de pe piața muncii, e grav. Am în lucru propunerea de a modifica legislația astfel încât persoanele cu 4 clase să poată participa la mai multe categorii de cursuri de formare. Am cerut să mă văd cu acești oameni care refuză locul de muncă. Funcție de concluzii, mă gândesc la noi soluții de sprijin. Este mult de muncă și aici. Pe mine mă interesează ca cei care pot și vor, să muncească. Să câștige de pe urma muncii lor”, afirmă Violeta Alexandru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *