Ministerul Agriculturii ne liniștește: rachetele antigrindină nu atacă mediul

Ministerul Agriculturii dă asigurări că rachetele antigrindină nu poluează și nu distrug mediul. Reacția oficială vine după ce în spațiul public au apărut unele informații referitoare la impactul negativ al tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor.

Poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe, transmit reprezentanții ministerului.

“Exploatarea infrastructurii operaționale din cadrul SNACP nu produce o creștere a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în SNACP nu este poluantă și respectă opțiunile de protecția mediului asumate de România în cadrul politicilor europene.

Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate”, explică oficialii.

Potrivit datelor furnizate, utilizarea a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 de hectare, produce o poluare cu suspensii solide de circa 20,3 g/ha și generează următorii factori poluanți: total aerosoli – 0,14 g/ha, Iod – 0,02 g/ha, AgI –  0,05 g/ha, Acid iodhidric  – 0,07 g/ha, CO2 – 0,4 g/ha, HCl – 0,1 g/ha, XNO –  0,01 g/ha.         

Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activități industriale și normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 de kilometri, adaugă reprezentanții Ministerului Agriculturii.

În viitorul apropiat, și Sălajul va avea sistem de rachete antigrindină, printr-o investiție a Ministerului Agriculturii. Odată implementat, acesta va acoperi județele Sălaj și Bihor. În total, vor exista 15 puncte de lansare, din care 9 vor fi pe teritoriul Sălajului.

Urmează să fie întocmit un Studiu de Fezabilitate privind realizarea Grupului de combatere Sălaj-Bihor, toate costurile fiind suportate de Ministerul Agriculturii. Autoritățile locale sălăjene vor avea obligația de a pune la dispoziție doar terenurile necesare, câte două mii de metri pătrați pentru fiecare punct de lansare.

Odată implementat, sistemul va oferi protecție împotriva grindinei pe o suprafață de peste 350 de mii de hectare.

Sistemul antigrindină din regiunea Bihor-Sălaj ar putea fi funcțional din 2025.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *