S-a deschis sezonul la distractie in aer liber, iar ce inseamna aceasta distractie pentru zalauani este evident dupa ce lasa ei in urma lor: mormane de gunoaie, peturi, resturi alimentare si nu in ultimul rand… prezervative.
Pajistile din apropierea orasului sunt pline de ambalaje, iar padurea este intesata cu prezervative.
Odata cu deschiderea sezonului de iesit la iarba verde, putinele locuri de picnic din jurul Zalaului s-au umplut de gunoaie. De la PET-uri si pungi de plastic, la farfurii si pahare de unica folosinta, totul tradeaza ca pe-acolo a trecut cineva: zalauanul dornic de distractie in aer liber, dar deloc dispus sa lase locul „faptei” macar asa de curat cum l-a gasit.
Cel mai apropiat loc de picnic, pasunea de langa padurea Bradet, pare, vazuta din masina, doldora de flori de primavara. Vazute mai de aproape, „florile” se transforma in dovezile nesimtirii oamenilor: resturi de mancare si ambalaje.
In poienita de la poalele Mesesului, la coborarea spre Treznea, aceleasi resturi si ambalaje tin sa demonstreze ca locul a fost, nu de multa vreme, „calcat” de oameni. Si inca de multi, judecand dupa numarul vetrelor de foc lasate in urma, un soi de marcaj al teritoriului dupa principiul „fiecare cu … vatra lui”.
Dincolo de indolenta si de lipsa unui minim respect fata de natura din partea amatorilor de iesiri la iarba verde, o vina pentru felul in care arata aceste locuri o au si autoritatile. In primul rand primariile, care paseaza responsabilitatea inspre alte autoritati ori inspre proprietarii de drept (daca este cazul) ai zonelor respective. In cazul poienitei de la Treznea, situata pe limita adminstrativa dintre comunele Treznea si Romanasi, este deja proverbiala disputa dintre cele doua primarii, care-si paseaza una alteia responsabilitatea asigurarii curateniei in zona. Mai mult, intrucat zalauanii sunt cei care isi petrec acolo zilele libere, edilii din Treznea si Romanasi au sugerat chiar ca Primaria Zalau ar trebui sa se ocupe cu stransul gunoaielor dupa cheflangii.
Peisaj cu… prezervative
Daca pajistile sunt umplute de gunoaie de petrecareti, nici padurea de pe Meses nu scapa de… urmele civilizatiei. Doar ca, in loc de PET-uri si farfurii, padurea este presarata cu prezervative si servetele, lasate pe acolo de tinerii amatori de sex in masina. Problema a fost rezolvata, partial, de Primaria Zalau, care a pus bariere la cateva dintre drumurile de acces in padure. Au ramas si drumuri care nu au putut fi blocate, cum este cel spre releu, iar urmarile accesului liber cu masina se vad: zona este pur si simplu impanzita de prezervative de toate culorile si servetele umede.