E-uri periculoase pe paine

Un studiu derulat recent de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) arata ca majoritatea pateurilor de ficat comercializate pe piata au in compozitia lor E-uri. Specialistii atrag atentia ca, daca sunt consumate in exces, produsele respective pot avea efecte negative asupra sanatatii.
Reprezentantii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor au verificat, in perioada iulie – august, etichetele a 46 de tipuri de pate, luate in mod aleatoriu direct de pe raftu-rile supermarketurilor. Inspectorii au numarat E-urile inscri-se pe fiecare cutie de pate, iar concluziile sunt cat se poate de ingrijoratoare pentru persoanele care consuma frecvent acest tip de produs.
Din cele 46 de produse verificate, doar 6,52 la suta nu au nici un E, 19,56 procente au in continut doua E-uri, 13,04 procente contin sase E-uri si 8,69 la suta contin noua E-uri. Numarul maxim de aditivi periculosi e 10. Concret, cele mai „bogate” in aditivi daunatori sanatatii sunt pate-urile de la Hame si TiP (produs de hipermaketul Real), care au fiecare in compozitie cate 10 E-uri, reprezentand: polifosfatti, caragenan, nitrit de sodiu sau carmin. Pe locul doi se afla pate-urile Prefera si Bucegi, care contin sase E-uri. Cinci E-uri se regasesc in pateul Ardealul produs de Orkla Food Romania S.A. In produsele Mandy si Baroni (cel cu carne de porc si de pasare), produse si distribuite de Lidl. La polul opus se afla pateurile Clever, Sadu si Tulip, care au un singur E in compozitie. Specialistii de la Protectia Consumatorilor spun ca pe piata exista si pate de ficat fara niciun aditiv alimentar. Via si Scandia Sibiu produse de Scandia Food se numara printre ele. De mentionat este ca numarul de E-uri difera intre sortimentele aceluiasi producator, in general cele care contin ficat de pasare fiind „mai putin daunatoare”. Realizatorii studiului mai atrag atentia ca 30-40 la suta dintre produsele verificate nu informeaza consumatorul asupra valorii energetice a produsului.

Aditivi ascunsi! Ce nu se vede, nu inseamna ca nu exista!

Atentie, insa, pot exista produse pe a caror eticheta sa nu se mentioneze existenta substantelor nocive in compozitia produsului, dar sa existe. Un alt truc practicat de producatori este de a scrie denumirea aditivului si de a nu mentiona corespondentul „E”. „Am primit si noi informarea, insa este nevoie de prelevari de probe si analize de laborator pentru a se verifica daca ceea ce scrie pe eticheta corespunde compozitiei. Producatorii pot sa nu scrie pe eticheta nici un E, dar il pot introduce in aliment fara sa declare. Iarasi, legea le permite ca in loc de E… sa scrie doar ce inseamna sau categoria din care face parte. Ar fi nevoie de un studiu amanuntit, ana-lize de laborator care sa arate daca intr-adevar ceea ce scrie pe eticheta corespunde realitatii”, ne-a explicat Dorina Rednic, comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor.

„E-urile conteaza mai putin decat compozitia…”
Dr. Marius Andrei Calinici, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, ne-a explicat ca nu atat colorantii, consevantii si aromatizantii din produse trebuie sa ne ingrijoreze, ci continutul produsului: „Trebuie sa vedem materia prima din care este facut pate-ul de ficat. Cat ficat contine (20-30 la suta, n.r.) si cat lapte praf, grasimi animale sau vegetale, apa si mai ales sare contine produsul? Nu atat aditivii alimentari, asa-zisele E-uri, folositi pentru a prelungi termenul de valabilitate al alime-ntului pun in pericol sanatatea, ci laptele praf, grasimile animale, sarea, zaharul etc. Mai periculoase sunt pate-urile de post, care contin lapte praf si de fapt nu mai e de post”. Dr. Calinici ne indeamna sa nu fim paranoici cu E-urile, pentru ca nu putem trai fara ele, ci mai degraba sa diversificam alimentele pe care le punem pe masa, si sa le consumam in cantitati mici. „Aditivii alimentari sunt aproape indispensabili anei alimentatii asa cum o avem noi. Nu exista produs alimentar cu o durabilitate mai mare de 24 de ore care sa nu aiba in continut E-uri. Important este sa nu consumam un produs de trei ori pe zi, sapte zile din sapte, iar producatorii sa nu ne pacaleasca, punand firimituri de ficat intr-un pate. De exemplu, un unt de calitate are 80 la suta grasime, iar cel cu 65 la suta grasime are adaos de apa si sare, care dauneaza sanatatii. Sa nu dam copiilor sucuri, pe care scrie ca au arome identice cu cele naturale, sau nu au conservanti, ci de fapt contin mult zahar rafinat si arome. Periculos nu e atat colorantul, cat zaharul din sucuri”, ne explica medicul.

E-uri bune si E-uri cancerigene
Cele mai frecvente E-uri pe care le contin pateurile sunt E250 – nitrat de sodiu, E 120 – carmin, E163-caragenan, E316 – izoascorbat de sodiu, E612 – glutamat monosodic, E112 – guma guar, E452 polifosfat de sodiu, E270 – acid lactic, E200 – acid sorbic, E635 – ribonucleotide disodice, E415 – guma xantan. Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate. Litera „E” simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european.
Specialistii spun ca nu toate E-urile sunt periculoase. Unele, cum este E322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata, sau E140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, colorarea pastelor de dinti si a produselor cosmetice, nu dauneaza sanatatii, insa majoritatea sunt posibili cancerigeni, alergeni, pot genera tumori tiroidiene, crize de astm bronsic sau pot genera efecte neurotoxice, daca sunt consumate frecvent si pe termen lung. Cert este ca E-urile se regasesc in toate produsele alimentare pe care le cumparam din magazine. Putem doar sa alegem produse mai putin nocive pentru sanatatea noastra si acest lucru se poate face citind eticheta inainte de a pune produsul in cos.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *