Zălăuanul care și-a aruncat soția de la etaj, după ce a consumat alcool la botezul nepoatei sale, a fost arestat preventiv. Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sălaj a admis, vineri după amiază, cererea formulată de procurori, respingând solicitarea bărbatului de a fi plasat în arest la domiciliu.

„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. (…) dispune, pe o durată de 30 de zile, de la data de 05.01.2024 până la data de 03.02.2024 inclusiv, arestarea preventivă a inculpatului A. D., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat asupra unui membru de familie (…) se emite mandat de arestare preventivă. Respinge cererea de luare a măsurii arestului la domiciliu fată de inculpat. (…) cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Onorariul în cuantum de 340 lei cuvenit av. M. V.-O., apărător desemnat din oficiu pentru inculpat, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei către Baroul Sălaj. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi procuror”, prevede hotărârea judecătorului, pronunţată în camera de consiliu, vineri, 5 ianuarie, la ora ora 13,30, la sediul Tribunalului Sălaj.

Dorel Ardelean, în vârstă de 45 de ani, a fost reținut încă de joi, la scurt timp după comiterea faptei. În noaptea de 3 spre 4 ianuarie, pe fondul consumului de alcool și a unui conflict izbucnit între el și soția lui, bărbatul a aruncat-o pe femeie de la geamul unui apartament situat la etajul III, într-un bloc din cartierul Porolissum.

Bărbatul este bănuit de procurori că ar fi premeditat cumplita faptă.

În trecut, femeia a mai fost amenințată cu moartea de către soț. Acesta a avut un comportament violent față de întreaga familie, fiind emis chiar și ordin de protecție pe numele său, în anul 2020.

Loredana Ardelean avea 43 de ani și era mamă a doi copii, de curând și bunică. De altfel, tragedia s-a produs la câteva ore după ce soții s-au întors de la petrecerea de botez a nepoatei lor, în apartamentul pus la dispoziție de una dintre fiicele lor. Cei doi soți erau plecați în Germania și au venit acasă special pentru botez.

“Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că, la data de 04.01.2024, în jurul orelor 02.00, inculpatul A.D., în timp ce se afla împreună cu
soţia sa, victima A.L.O., într-un apartament situat la etajul 3 într-un bloc de locuinţe de pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Zalău, pe fondul unui conflict pe care l-a avut cu aceasta, a aruncat-o pe victima A.L.O. de la fereastra domitorului, iar în uma impactului cu solul victima a suferit traumatisme severe, decedând pe loc.
Potrivit concluziilor preliminare fomulate după efectuarea autopsiei medico-legale, moartea victimei a fost violentă, fiind datorată hemoragiei interne
consecutivă rupturii cordului în cadrul unui traumatism toracic cu fracturi costale multiple şi rupturi pleuropulmonare, leziunile putându-se produce prin precipitare, între acestea şi rezultatul socialmente periculos existând legătură de cauzalitate.
Din probatoriul administrat până la acest moment s-a stabilit că infracţiunea a fost comisă pe fondul consumului de alcool, dar şi că în anterioritate inculpatul s-a manifestat agresiv în repetate rânduri faţă de membrii familiei sale, cu privire la persoana sa fiind emis un ordin de protecţie provizoriu
în cursul anului 2020. În raport cu faptul că în repetate rânduri inculpatul a exercitat acte de violenţă şi ameninţări cu moartea faţă de victima A.L.O., soţia sa, s-a reţinut că inculpatul a săvârşit infracţiunea cu premeditare.
De asemenea, s-a stabilit că imobilul în care inculpatul a săvârşit infracţiunea reţinută în sarcina sa era folosit de una dintre fiicele inculpatului, fiindu-i pus la dispoziţie de către aceasta pentru a se odihni după petrecerea organizată la un local din municipiul Zalău, unde s-a celebrat botezul nepoatei
inculpatului, petrecere la care au fost prezenţi toţi membrii familiei.
Precizăm faptul că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop
crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, au precizat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.