Generalul de brigadă în retragere Florian Caba, cunoscutul zălăuan nelipsit de la toate manifestările dedicate zilelor oficiale ale statului, este primul rezervist român care ”s-a cerut” pe front, în contextul tensiunilor de la granița României.  

Generalul Caba a intrat în atenția întregii țări după ce solicitarea lui de a se întoarce Armată în calitate de militar activ a fost publicată de site-ul România Liberă.

Cererea a fost depusă la Centrul Militar Județean Sălaj și este motivată prin creșterea tensiunilor la granița României, care ar necesita sporirea capacității de apărare a țării. În cerere, generalul Caba, aflat de câțiva ani buni la pensie, solicită revenirea în serviciu „în caz de mobilizare”.

„Ca urmare a faptului că: creșterea tensiunii în zona de est a Europei ar putea afecta și țara noastră, România; fidel jurământului depus României; având vie în memorie conduita exemplară a unor eroi ai neamului precum sergentul erou de la 1877, Gheorghe Donici, înrolat voluntar la 67 de ani în Armata Română și căzut la datorie în șarja de la Robănești din 23 noiembrie 1916, sergentul Peneș Curcanul – erou legendary de la 1877, înrolat ca voluntar la 65 de ani în al Doilea Război Balcanic și în Primul Război Mondial, participant în toate campaniile acestuia până în 1919, colonelul rezervist Ioan Tarnovschi – erou al Războiului de Independență, grav rănit în luptele din Dobrogea din 1916, vitejia căruia a stârnit admirație la cel mai înalt nivel de comandă al inamicului, iar enumerările ar putea continua; știind că deasupra tuturor intereselor mărunte este țara noastră, România. Rog să se întreprindă demersurile necesare pentru ca, în caz de mobilizare, să pot servi ca voluntar în oricare din structurile militare ale Armatei Române. Menționez că starea de sănătate îmi permite îndeplinirea atribuțiilor militare”, explică generalul Caba în cererea sa adresată comandantului CMJ Sălaj.

Nu se știe deocamdată cum ar putea fi soluționată cererea, întrucât readucerea în activitate a foștilor generali este atributul Președintelui României.

În perioada în care a fost ofițer în activitate, Florian Caba a fost comandant al Corpului 7 Armată Dej, apoi locțiitor al comandantului Corpului 4 Armată, din Transilvania.