Cotizatiile sociale ale romanilor in Marea Britanie vor fi recunoscute si in tara

In Monitorul Oficial nr. 933 din 20 noiembrie 2019, a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 70/2019 privind unele masuri aplicabile in cazul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana fara un acord, unde se pune problema romanilor care au realizat perioade de asigurare in sistemul de securitate sociala in sistemul britanic.
Respectiva Ordonanta de urgenta nr. 70/2019, confirma faptul ca acceste perioade vor fi recunoscute si in Romania, dupa iesirea Marii Britanii si a Irlandei de Nord din UE.
Ordonanta stabileste ca cetatenii romani icare au realizat perioade de asigurare in sistemul de securitate sociala din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord pana la data retragerii si care, dupa aceasta data, revin in Romania si solicita acordarea unor drepturi de securitate sociala pentru perioadele respective", au siguranta ca vor putea beneficia de recunoasterea acelor perioade, si la intoarcerea in Romania.
Potrivit ordonantei, se vor aplica principiile asimilarii si ale cumularii, care sunt deja prevazute in legislatia UE.
Aici este vorba de Regulamentul nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala. Principiile arata ca beneficiile asigurarilor sociale ce au fost obtinute intr-un stat membru al Uniunii Europene vor conta si in alt stat membru al Uniunii. Asa cum este, in cazul nostru, Romania.
Prezenta ordonanta de urgenta are ca scop reglementarea acordarii unor masuri de protectie sociala a populatiei ca urmare a retragerii Regatului Unit din Uniune.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *