Cu 15 voturi ”pentru”, grădinițele cu Program Prelungit nr. 1 Zalău şi „Piticii Isteţi” Zalău au devenit parte a Consorţiul Şcolar „Silvania-Șincai-Eminescu-Bărnuțiu”.

De la votul asupra proiectului de hotărâre s-au abținut consilierii locali Florin Morar (director CNS Zalău), Gheorghe Bancea (director CCD Sălaj) și Ioan Tuduce (directorul Centrului de Excelență). Motivul abținerii de la vot este acela că cei trei consilieri locali, prin prisma activității pe care o desfășoară în cadrul învățământului din municipiu, fac deja parte din consorțiul la care au dorit să adere cele două unități de învățământ preșcolar din Zalău.

Utilitatea extinderii consorțiului, de la patru la șase unități de învățământ, este, în principal, acela de a asigura pentru elevii Liceului Pedagogic ”Gheorghe Șincai” locații pentru desfășurarea practicii pedagogice și în învățământul preșcolar, pentru că oportunități pentru practică în învățământul primar aveau asigurate deja la școlile gimnaziale Eminescu și Bărnuțiu.

De altfel, conducerea Liceului Pedagogic a propus cooptarea în consorțiu a celor două grădinițe cu program prelungit, după cum a precizat directorul CNS, Florin Morar.

Prin activitatea consorţiului şcolar se urmăreşte asigurarea mobilităţii personalului între unităţile membre ale consorţiului, utilizarea în comun a resurselor unităţilor de învăţământ din consorţiu şi lărgirea oportunităţilor de învăţare oferite elevilor.

Conducerea consorţiului şcolar este asigurată de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ membre ale acestuia. Consorţiul şcolar elaborează şi adoptă un regulament intern de organizare şi funcţionare a consorţiului şcolar şi un plan de acţiune care va conţine planuri de măsuri pentru utilizarea în comun a resurselor materiale şi umane de care dispun unităţile de învăţământ.

În Municipiului Zalău, Consorţiul Şcolar „Silvania-Șincai-Eminescu-Bărnuțiu” este singurul consorțiu înființat. Activitatea lui a debutat în anul 2014, prin parteneriatul Colegiului Național ”Silvania”, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” și Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu”. În februarie 2022, în consorțiu a fost cooptată și Școala Gimnazială „Simion Bărnuţiu“, iar acum au fost cooptate cele două grădinițe. Conform avizului de funcționare, Consorțiul are ”dezlegare” să funcționeze până în luna decembrie 2023, cu posibilitatea de prelungire.