Centrele comunitare integrate din Sălaj, mai aproape de înființare. Primăriile selectate au depus proiecte

Primăriile din Gârbou, Crasna, Horoatu Crasnei, Sărmășag și Hida au depus dosarele la Ministerul Sănătății pentru obținerea finanțării necesare înființării centrelor comunitare integrate, prin fonduri alocate în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență. Au pregătit documentația și vor mai depune proiecte și primăriile Mirșid, Românași, Ileanda, Valcău de Jos și Nușfalău, termenul de depunere fiind prelungit de Ministerul Sănătății până în 16 ianuarie, după cum a anunțat subprefectul Florin Florian.

”Termenul inițial pentru depunerea dosarelor a fost data de 15 decembrie, însă decizia reprezentanților Ministerului Sănătății a fost aceea de a prelungi termenul până la data de 16 ianuarie. Unitățile administrativ-teritoriale care au depus deja dosarele, cel mai probabil, vor semna contractele de finanțare până la sfârșitul lunii decembrie, așa cum a fost prevăzut inițial în calendarul PNRR – Componenta 12 – Sănătate. Ghidul beneficiarului a fost publicat în a doua parte a lunii octombrie, linia de finanțare având un buget total de 195.601.140 lei fără TVA, echivalent a 40.200.000 euro fără TVA”, a precizat Florin Florian.

Reamintim că 11 unități administrativ-teritoriale din Sălaj au fost selectate de Ministerul Sănătății pentru alocarea financiară în vederea înființării centrelor comunitare integrate, din care nouă cu finanțare certă, iar două – Nușfalău și Meseșenii de Jos – pe lista de rezervă. Toate cele nouă UAT-uri preselectate au pregătit documentațiile, iar din lista de rezervă, comuna Nușfalău.

Proiectele de dezvoltare a infrastructurii prespitalicești au rata de finanțare acordată prin PNRR de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA, fiind alocate fonduri atât pentru construcții și renovări, cât și pentru achiziția de mobilier. Tot prin acest proiect se poate forma personalul implicat în furnizarea serviciilor medicale și comunitare – asistenți medicali, asistenți comunitari, mediatori care vor presta serviciile în aceste centre. O altă măsură urmărită este creșterea capacitării de furnizare de servicii preventive prin finanțarea costurilor operaționale ale serviciilor, în care este inclusă și implementarea de programe de screening.

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor ca populația să beneficieze cât mai aproape de casă de investigații și consultații medicale la standarde ridicate. Termenul inițial pentru depunerea proiectelor a fost 15 decembrie, iar primele contracte se vor semna până la 30 decembrie. Toate proiectele vor trebui finalizate până în luna mai 2025.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *