Proprietarii garajelor din cartierul Porolissum şi-au demolat magherniţele cu propriile maini

Din 24 de garaje demolate, doar 11 adăposteau maşini, celelalte 13 erau “şurele din faţa blocului”


Proprietarii a 24 de garaje din cartierul zălăuan Porolissum au fost somaţi să-şi dărâme până ieri construcţiile, în caz contrar urmând să fie demolate de firma Primăriei Zalău, Citadin, iar costurile lucrărilor să fie suportate de deţinătorii garajelor. Cu toată opoziţia locatarilor de dragul garajelor, Consiliul Local a hotărât firesc să demareze lucrări de modernizare a cartierului. Ca să nu se aleagă cu costuri suplimentare şi cu garajele dărâmate, proprietarii magherniţelor s-au conformat, aşa că angajaţii Citadin s-au înfăţişat ieri dimineaţă la faţa locului doar cu câteva măturoaie, nefiind nevoie de buldozere.

Circuitul garajului în natură şi “reciclarea” manuală

“Ne-am strâns fiecare ce am avut în garaj”, zice o femeie arătându-mi spre locul unde a fost garajul ei. Mi-a indicat cu talpa piciorului că acolo se afla garajul, de 20 de ani, şi nu a deranjat-o nimeni. “Doar ăstora le-au stat în gât garajele noastre”, spunea indignată femeia.
Deşi locul pe care s-au aflat cele 24 de garaje este curat, se mai lucrează la “scormonirea” unor fundaţii pentru a fi recuperat fierul vechi. Un cetăţean în vârstă încearcă cu un şpiţ din oţel să spargă betonul pentru a putea extrage câteva ţevi din el. E anevoioasă munca manuală, o lamă de buldozer ar fi rezolvat în câteva minute problema. Numai că proprietarii de garaje au recuperat tot ce se poate recupera. Cetăţeanul cu şpiţul de oţel în mână spune că va vinde ţevile, iar fiarele contorsionate le va duce la Remat. “Dacă veneau ăştia de la Citadin cu buldozerele nu mai alegeam nimic din garaje. “ncărcau totul în maşină şi duceau la groapă”.

Urmează demolarea altor 32 de garaje

Locul unde se aflau cele 24 de garaje era curat ieri dimineaţa. stop_coloana Paul Maghiu, putătorul de cuvânt al firmei Citadin, spunea că “ieri ar fi trebuit să înceapă lucrările de modernizare a zonei, dar cum n-a mai fost nevoie de demolarea garajelor şi vremea s-a arătat nefavorabilă, lucrările vor începe zilele următoare”.
“Se vor amenaja în prima fază locuri de parcare cu acces bordurat. Zona va fi igienizată şi gazonată, urmând ca atunci când se va pucede la modernizare întregului cartier Porolissum să se amenajeze locuri de joacă pentru copii şi un părculeţ. Urmează să fie demolate, tot în cartierul Porolissum, încă 32 de garaje. Proprietarii lor au termen prima jumătate a lunii octombrie. Sperăm să înţeleagă să nu fie nevoie a se interveni în forţă”, a mai spus Maghiu.

Garajele erau de fapt cămări, ateliere, depozite…

Din cei 24 de proprietari de garaje care au fost demolate, doar 11 deţin la ora actuală şi autoturisme. Ceilalţi cetăţeni foloseau garajele pentru depozite, cămări, mici ateliere sau chiar spaţii pentru desfăşurarea unoir mici tranzacţii.
După o luptă politică dusă în Consiliul Local Zalău, începută în primăvară, pe tema modernizării cartierului Porolissum s-a hotărât demolarea a 56 de garaje din zona care urmează să înceapă lucrţrile de amenajare. Asta în ultima şedinţă de Consiliu Local, după ce Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei Zalău a întocmit un referat, arătând că mulţi dintre proprietarii de garaje nu locuiesc în cartier, iar unele dintre garaje au cu totul şi cu totul altă destinaţie decât cea pentru care au fost construite.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *