Cartel Alfa, filiala Salaj – protest fata de conditiile in care se munceste

Peste jumatate din lucratori sunt încadrati la salariul minim, iar 8 din 10 lucratori au un salariu de baza net de sub 2.050 de lei

rn

Laurentiu Ghiurutan, presedintele Cartel Alfa – filiala Salaj, a transmis un comunicat, cu ocazia zilei de 7 octombrie, Ziua Mondiala a Muncii Decente, in care sindicatul pe care il reprezinta subliniaza nedreptatile la care sunt supusi oamenii care muncesc, in ciuda faptului ca resursele ar fi suficiente si drepturile acestora ar putea fi respectate.

rn

Ghiurutan spune ca lucratorii din întreaga lume marcheaza a 11-a editie a ZILEI MONDIALE A MUNCII DECENTE prin actiuni si campanii pentru munca decenta, tema din acest an fiind "Schimbam regulile", pentru a evidentia nedreptatea profunda a sistemului economic, restrângerea si deteriorarea drepturilor lucratorilor în România ca si în multe alte tari afectate de ofensiva neoliberalismului si politicile de austeritate.
"Regulile si legile sunt facute împotriva lucratorilor si de aceea avem un nivel distrugator de saracie pentru foarte multi lucratori, precaritate si inegalitate economica. Exista suficiente resurse pentru a avea locuri de munca decente pentru toata lumea, pentru a asigura protectie sociala adecvata, servicii de calitate si tot ceea ce ofera cetatenilor posibilitatea de a avea un trai decent. Dar regulile trebuie sa se schimbe pentru a permite si încuraja negocieri colective reale, pentru a avea o distributie echitabila a rezultatelor muncii si pentru a directiona resursele catre imbunatatirea nivelului de trai”, a declarat Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel ALFA.
Politica fortei de munca ieftine aplicata în România pentru atragerea investitorilor trebuie sa înceteze caci este un esec care tinde sa se transforme într-un dezastru. În sectorul economic, peste jumatate din lucratori sunt încadrati la salariul minim. Mai mult, 8 din 10 lucratori au un salariu de baza net de sub 2050 lei (440 euro). O economie a carui principal “avantaj competitiv” este costul mentinut scazut al fortei de munca si exploatarea lucratorilor nu este o economie performanta si stabila, si cu siguranta nu este o economie care functioneaza în interesul celor multi, ci mai degraba a celor putini si bogati.
În contextul Zilei Mondiale a Muncii Decente, Confederatia Nationala Sindicala “Cartel ALFA” desfasoara Campania "Schimbam regulile!" care îsi propune cresterea gradului de constientizare asupra conditiilor de munca din România si sustinerea initiativei de schimbare a legii dialogului social realizate de Coalitia pentru munca, cu sustinerea confederatiilor sindicale, cu scopul deblocarii negocierilor colective în România.
Vineri, 5 octombrie, membrii confederatiei au purtat banderole albe pentru a sustine negocierea colectiva pentru salarii si conditii mai bune si pentru a transmite mesajul LUCRaTORII AU DREPTUL LA UN TRAI DECENT DIN MUNCa!
Le transmitem parlamentarilor si guvernantilor ca trebuie schimbate regulile, astfel încât drepturile fundamentale ale lucratorilor sa fie respectate, o conditie necesara si minimala pentru ca munca decenta sa poata deveni o realitate si pentru românii care lucreaza în tara lor", este mesajul transmis de liderul Cartel Alfa Salaj.

rn

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *