Zona de pășunat, subiect de dispută între oierii șimleuani și administrația locală

0
338

Schimbarea destinației unei pășuni de pe raza orașului Șimleu Silvaniei din pășune de ovine în pășune de bovine a agitat spiritele sub Măgură și a creat nemulțumiri în rândul oierilor.

Printr-o Hotărâre de Consiliu Local din luna aprilie, s-a decis ca pășunea de la Corlate, folosită de crescătorii de oi în ultimii ani, să fie transformată în pășune de bovine. Autoritățile locale spun că măsura a fost luată pe considerentul că în zonă au crescut efectivele de bovine, iar pășuni pentru ovine și caprine mai există, oricum, și în alte părți ale orașului. De celaltă parte, unii oieri se simt nedreptățiți și se tem că nu vor avea unde să țină oile la păscut pe timpul verii.

Am fost contactați la redacție de un crescător de oi nemulțumit de faptul că administrația locală a decis să schimbe destinația pășunii de la Corlate. Persoana în cauză spune că decizia nu este justificată, mai ales că în zonă oile pășunează de ani de zile. Contractul de închiriere a pășunii a expirat la finele anului 2020, iar luni, 17 mai, are loc licitația pentru pășune. Doar că persoana cu pricina spune că nu are dreptul să participe, deoarece licitația se adresează doar crescătorilor de bovine.

Deși crescătorul de oi s-a arătat extrem de îngrijorat cu privire la faptul că nu va mai avea unde să își ducă animalele, reprezentanții administrației locale spun că tot în cursul zilei de luni, 17 mai, se scot la licitație și pășuni pentru ovine și caprine. Ce-i drept, în alte zone ale unității administrativ teritoriale.

„Persoanele interesate pot participa la licitațiile organizate pentru pășunile de ovine din zonele Bic, Cehei sau Pustă, de exemplu. Crescătorii de animale care au domiciliul pe raza orașului Șimleu Silvaniei, iar animalele pe care le dețin sunt înscrise în Registrul Agricol al orașului, pot participa la licitație. Suprafața de care dispunem, destinată pășunatului, este limitată, tocmai de aceea o scoatem la licitație. Dacă s-ar majora numărul crescătorilor de animale sau dacă ar crește considerabil numărul de animale deținute de aceștia, ar fi foarte posibil să nu putem asigura tuturor condiții de pășunat”, a explicat viceprimarul Radu Lazăr.

Potrivit acestuia, Șimleu Silvaniei dispune de aproximativ 119 hectare de pășune pentru bovine și circa 198 de hectare de pășune pentru ovine și caprine.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.