Zoltan Szocs, șoferul de TIR din Boghiș care ne obișnuise cu sloganul ”am dat de lucru-n țara mea” pe grupurile de facebook, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Marți, în urma unei altercații în Vama Borș, l-a lovit intenționat cu autotrenul pe care lucra ca șofer profesionist pe un șofer din Bihor, iar apoi a spart parbrizul unui alt TIR. Zoli a fost reţinut, miercuri, pentru 24 ore, iar joi anchetatorii au decis să solicite instanţei de judecată arestarea preventivă a acestuia. 

„În urma prezentării bărbatului de 36 de ani, din județul Sălaj, în fața judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Oradea, acesta a admis propunerea procurorului și a emis pe numele celui în cauză un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a declarat comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.

După două dosare penale clasate, Zoli a comis-o rău acum

Zoltan a mai avut două dosare penale pe numele său, pentru distrugere, întocmite tot în Bihor. Acestea au fost clasate pentru că persoanele vătămate și-au retras plângerile.

Șoferul din Boghiș nu și-a negat niciodată comportamentul agresiv, justificându-se în postările sale că luptă cu corupția din vămi.

A acordat și un interviu în 2021 publicaţiei Kronika, unde Zoltan Szőcs dezvăluia că a comis cel puţin 50 de atacuri asupra unor TIR-uri. Tot el spunea că folosește răngi, pietre sau sticle, a spart oglinzile retrovizoare sau parbrizele vehiculelor, pe motiv că şoferii acestor maşini ar fi ieşit din cozile formate la PTF Borş sau Nădlac, mituindu-i pe poliţiştii de frontieră. “Când mă vedeau în coloană, au ajuns să-şi trimită mesaje unii altora şi să se ferească”, declara Zoli de Sălaj

Motivul actelor sale era că numai așa poliţiştii veneau la faţa locului pentru cercetări, controlând şi TIR-urile cu avarii, în care el bănuia că erau ori mărfuri de contrabandă, ori migranţi. De-a lungul timpului, ne-a postat și înregistrări video atât cu unele atacuri, cât şi cu TIR-urile care se băgau în faţa colegilor, trimiţând apoi petiţii la DGA şi DNA, petiţii în baza cărora, apoi, s-ar fi declanşat anchetele de corupţie în cele două vămi. 

În septembrie 2021, după mai multe acte de vandalism, Zoltan a rămas fără permisul de conducere, după cum și-a anunțat urmăritorii și pe radare Sălaj. Actul i-a fost anulat atunci de Poliţia Rutieră din Bihor pentru “tulburări psihice”. După 6 luni, Zoli a solicitat revizuirea deciziei, iar comisia medicală din Sălaj a anulat-o, considerând că e sănătos şi poate reveni la șofatul profesionist. Și era mândru că a fost declarat apt pentru condus.

De data aceasta, acuzațiile grave și antecedentele au determinat polițiștii și procurorii să ceară arestarea sa. Potrivit unui comunicat transmis joi de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, reţinerea bărbatului de 36 ani s-a făcut într-un dosar instrumentat la Secţia 3 de Poliţie Rurală Biharia, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

“Acesta este bănuit că, la data de 14 noiembrie, în jurul orei 10.40, în timp ce conducea un autocamion pe autostrada A3, dinspre localitatea Biharia înspre PTF  Borș 2, la ieșirea din parcarea – cântar Borș 2, l-ar fi accidentat, în mod intenționat, pe un bărbat de 31 de ani, din comuna Nojorid, care, în calitate de pieton, se afla pe partea carosabilă, în fața autovehiculului condus de bărbatul de 36 de ani”, scrie în informare.

Același Szőcs Zoltán Géza, e acuzat de poliţiştii bihoreni și că, în aceeaşi zi de 14 noiembrie, a distrus şi parbrizul autocamionului condus de tânărul pe care l-a accidentat, dar şi parbrizul unui alt autocamion, care aștepta la rând, în apropierea PTF Borș 2.

Acuzațiile care i se adaugă lui Zoli din Boghiș sunt de lovire și alte violențe, respectiv de două infracţiuni de distrugere. În cursul zilei de joi, 16 noiembrie, Zoltan a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea dispunerii de măsuri legale.

Victima lui Zoltan, rănită grav la cap

Acuzațiile care i se adaugă acum lui Zoli din Boghiș sunt de lovire și alte violențe, respectiv de două infracţiuni de distrugere. În cursul zilei de joi, 16 noiembrie, Zoltan a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, în vederea dispunerii de măsuri legale.

Potrivit medicilor SMURD citați de Bihoreanul, victima a fost aruncată pe carosabil şi a ajuns la spital. A fost internată la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea cu fractură de cutie craniană și hemoragie cerebrală. Medicii legişti care l-au consultat au precizat că bărbatul are nevoie de cel puţin 30 de zile de îngrijiri medicale.