noiembrie 29, 2022

Zălăuanii din Dealul Morii sunt revoltați că Primăria le bagă mortul in casă

Câteva sute de zălăuani din Dealul Morii au o problemă mare cât cartierul în care locuiesc. Habar n-au avut și nici n-aveau de unde bănui când și-au construit aici frumoasele lor case că Primăriei Zalău îi va veni vreodată ideea să le bage mortul în casă, cum se spune când cineva procopsește pe altcineva cu un mare necaz.
323 de locuitori ai cartierului au semnat o petiție în care contestă planul Primăriei Zalău de amplasarea a unui cimitir și construirea unei capele în imediata vecinătate a caselor lor. Primăra a anunțat recent deja că are de gând să modifice Planul urbanistic zonal Dealul Morii pentru amplasarea cimitirului.
Am ajuns ieri după-amiază în Dealul Morii să vedem de unde până unde și cât de mare e nemulțumirea. Și vestea sosirii noastre a adunat imediat peste 20 locuitori ai cartierului, care de care mai întristat și mai îngrijorat de ideea lansată de primărie.
Cum arată la ora actuală infrastructura cartierului, cu ulițe strâmte și pline de gropi, e imposibil să treacă un cortegiu funerar. “Și apoi, nu ne convine ca zi de zi prin fața casei noastre să trecă morții spre locul de veci, că altă cale nu există”, ne explică Crina Achim, una dintre locatarele cartierului. Asta ar fi numai o problemă legată de o veșnică atmosferă funebră în cartier. Oameni au însă multe argumente de ordin practic că viața lor nu ar fi normală cu cimitirul alături. Femeia este indignată de faptul că pânza de apă freatică ar putea fi afectată, deoarece în cartier nu există sistem de alimentare cu cu apă, iar fântânile nu au adâncimi mai mari de 8 metri. Nici o rețea de canalizare a apei pluviale nu există, așa că apa se va revărsa pe străzi și de aici în vale spre cimitir. Canalizările din gospodării au doar fose septice.
O altă femeie din cartier, Maria Morar, spune că ea știe că biserica se face în centrul satului, iar cimitirul la margine. Despre biserică legea nu spune, dar despre cimitir într-adevăr spune că se face la marginea localităților. “Noi nu suntem de acord cu amplasarea cimitirului în vecinătatea caselor noastre, pentru că nu se respectă acea cerință de a fi la marginea localității. Măcar dacă ne spuneau din timp de intenția de a face cimitir, că nu cumpăram terenul în zonă”, spune Maria.
Un alt locuitor din cartier, Marius Sabou, spune că a dat 3.500 de euro pe ar în 2010, în ideea că primăria va face, așa cum și-a dezvăluit intențiile, un cartier model, cu 400 de locuințe ANL, un stadion, o sală de sport, un bazin de înot, magazine, terenuri de sport. “Și-n loc de toate acestea ni se trântește un cimitir lângă casă. Primăria nu a avut nici măcar bunul simț de a ne informa când am cerut certificatele de urbanism că aici va fi amplasat un cimitir. Dracu își mai construia casă în Dealul Morii, dacă știam asta”, zice revoltat Sabou.
O familie de tineri (Gabriela și Ștefan Taloș) ne spune că a lucrat ani buni în străinătate și, cu bruma de bani adunată, și-au cumpărat teren pentru a-și construi o casă. Terenul este amplasat chiar lângă viitorul cimitir. Tinerii au renunțat la construcție, dar nici pe teren nu mai primesc banii cu care l-au cumpărat. Vestea amenajării unui cimitir în zonă a făcut ca prețurile terenurilor să cadă la pământ.
În genere, în cartierul Dealul Morii s-au așezat familii tinere. Cartierul urma să se dezvolte, dar odată cu amplasarea cimitirului în zona dinspre vale se îngrădește posibilitatea de a mai construi, pentru simplul motiv că nu mai există spațiu. “Și câte promisiuni s-au făcut din partea edililor…”, ne spune unul din vecini. stop_coloana
Promisiuni au fost și în realizarea infrastructurii, dar oamenii spun că primăria nu s-a implicat, așa că majoritatea familiilor care locuiesc în Dealul Morii au fost nevoite să investească sume substanțiale pentru utilități. Cineva spunea că l-a costat 180 de milioane de lei vechi numai amplasarea unui stâlp pentru curentul electric.
Pentru că sunt tineri, foarte mulți au copii, iar oamenii se tem că amplasarea cimitirului în zonă va avea un impact psihologic negativ asupra acestora. “Dacă s-ar fi propus amplasarea cimitirului pe dealul de peste Valea Miții, acolo unde se spune că va fi un parc industrial, n-ar fi deranjat pe nimeni”. Are dreptate doamna Achim când o spune.
Locuitorii din Dealul Morii sunt indiganți și de faptul că anunțul Primăriei Zalău privind “Modificare P.U.Z. Dealul Morii”, prin care cetățenii erau chemați să-și spună punctul de vedere referitor la amplasarea cimitirului, a fost afișat în ultima zi în care se mai puteau face propuneri și observații (18 decembrie), cu toate că el exista din 26 noiembrie. Asta spun oamenii locului, că au fost “duși în eroare, mințiți”.

Oameni buni, dar va fi o liniște de mormânt
Pentru că primarul este în concediu, l-am contactat pe Radu Nistorescu, administratorul municipiului, aducându-i la cunoștință nemulțumirile locuitorilor de cartierul Dealul Morii. Nistorescu a precizat din capul locului că nu se ocupă de această problemă, dar a exțplicat că cimitirul din Dealul Morii este o zonă tampon între cartierul de locuințe și zona industrială. Amplasarea lui pe dealul din vecinătate ar îngreuna mult accesul, iar pe timp nefavorabil l-ar face imposibil, spune el, cu o precizare: “Și eu am crescut lângă un cimitir, era atâta liniște și nimeni n-a venit niciodată să mă deranjeze”.

Viceprimarul îi primește mâine pe nemulțumiți la discuții
Viceprimarul municipiului Zalău, Claudiu Bârsan, știe de nemulțumirile cetățenilor din Dealul Morii și tocmai de aceea mâine, de la ora 11.00, a programat la primărie o întâlnire cu ei.
Întrebat dacă au șanse locuitorii din Dealul Morii să scape de cimitir, Claudiu Bârsan a spus că “amplasarea cimitirului respectă zona de protecție prevăzută de lege”. “Nu avem multe locuri de ales. Trebuie să facem un cimitir”, a spus Bîrsan ieri. Să vedem ce zice după ce l-or bălăcării mâine oamenii din Dealul Morii.

Locurile de veci sunt pe terminate la Zalău
În actualul cimitir, se vorbea încă din toamnă că mai sunt aproximativ 100 de locuri pentru cei decedați. În ultimul timp mulți zălăuani au trecut în veșnicie, mai ales în perioada cu temperaturi scăzute de săptămâna trecută. Viceprimarul Bîrsan afirma ieri că s-au mai amenajat câteva locuri de veci, dar trebuie neapărat un cimitir. O să ni se ducă vestea în lume că Zalăul nu are unde își îngropa morții. Nu avem de ales, cimitir ne trebuie. Dar nici mie, nici ție, nici lui nu ne place să stăm cu mortul alături. Nistorescu e o excepție.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *